(FOTO/VIDEO) OBJAVLJEN POLICIJSKI SNIMAK PRIVOĐENJA: Hronologija slučaja “Sanjin Sefić”

Osumnjičeni za dvostruko ubistvo prije tri mjeseca u Sarajevu Sanjin Sefić danas je izručen BiH. Sefića su izručili pripadnici MUP-a Srbije nakon što je proveo skoro tri mjeseca u ekstradicionom pritvoru u Novom Sadu. Preuzela ga je Granična policija na GP Rača, a zatim su ga pripadnici FUP-a sproveli do KPZ Sarajevo jer mu je ranije određen jednomjesečni pritvor. U nastavku pogledajte kako je izgledala ekstradicije, pretres i privođenje Sanjina Sefića.

Hronologija slučaja “Sanjin Sefić”

Sanjin Sefić, osumnjičen da je 10. oktobra prošle godine vozeći Golf preko 100 kilometara na sat i prošavši kroz crveno svjetlo na semaforu u Sarajevu usmrtio studentice Selmu Agić i Editu Malkoč, izručen je danas pravosudnim organima BiH na graničnom prijelazu Rača.

sefic-sanjin

Brojni dijelovi Sarajeva jutros su oblijepljeni plakatima kojim građani Sarajeva podsjećaju da nisu zaboravili što je Sefić napravio.

Podsjećamo čitaoce šta se sve dešavalo od oktobra 2016. godine do danas

Ponedjeljak je večer 10. oktobra 2016. godine.

Studentice Filozofskog fakulteta u Sarajevu i najbolje prijateljice Selma Agić iz Bugojna i Edita Malkoč iz Bosanske Krupe nalaze se u ulici Zmaja od Bosne kod Zemaljskog muzeja.

Dan ranije u nedjelju 9. oktobra uselile su u zajednički stan i postale cimerice.

Hiljade građana na protestima

Bile su presretne o čemu su svjedočili statusi na Facebook profilu Selme Malkoč.

No, njihovu sreću, snove, želje prekinut će divlja vožnja Sanjina Sefića.

Dvije prijateljice tog kobnog 10. oktobra 2016. godine u 21.40 sati na pješačkom i na zeleno svjetlo na semaforu prelaze cestu.

Sefić Golfom VI crne boje kreće se 100 kilometara na sat ulicom Zmaja od Bosne od Dolac Malte prema centru, prolazi korz crveno svjetlo i udara autom u studentice.

Ne zaustavlja se nego bježi u pravcu Marindvora.

nesreca

Mjesto gdje su nastradale studentice

Edita Malkoč umire od zadobivenih povreda na licu mjesta, a minutu nakon ponoći umire i njena najbolja prijateljica Selma Agić, koju su ljekari bezuspješno više puta pokušali reanimirati.

Policija ubrzo nakon smrti i druge studentice pronalazi Golf 6 u garaži u ulici Grbavička. Na vozilu se vide oštećenja i tragovi krvi.

Tragaju za vozačem.

 

 

MUP Kantona Sarajevo šalje obavijest Graničnoj policiji BiH i svim policijskim službama u našoj zemlji, da je za smrt dvije studentice osumnjičen Sanjin Sefić iz Sarajeva.

Za to vrijeme Sefić bježi iz Sarajeva u Rudo te sjeda u taksi vozilo Gorana Perišića koji ga vozi prema granici sa Srbijom.

Sefić u 6.36 sati s ličnom kartom prelazi granicu na prijelazu Uvac iako je Granična policija imala informaciju o njihovom bijegu, policajac ga pušta da pređe granicu.

Taksista ostavlja Sefića u Priboju i vraća se u BiH.

Granična policija BiH 11. oktobra 2016. godine obavještava MUP KS da je Sefić  prešao granicu, a na društvenim mrežama i u medijima se pojavljuju informacije o identitetu osumnjičenog i ubijenih djevojaka.

Ogromna bol i žalost u Bosanskoj Krupi, Bugojnu ali i drugim gradovima BiH nakon vijesti o tragičnoj pogibiji mladih studentica.

Nakon što je saznao koga je prevezao, taksista se sam prijavljuje policiji i daje iskaz.

U Sarajevu i Bugojnu se 11. oktobra održavaju protesti zbog smrti djevojaka i traži se pronalazak i adekvatno kažnjavanje krivca. Prisutne su hiljade građana.

Granična policija pokreće internu istragu kako je osumnjičeni mogao preći granični prijelaz.

Srbijanska policija 12. oktobra uočava Sanjina Sefića u Novom Pazaru i počinje ga pratiti, no, nemaju zakonski osnov za hapšenje jer za njim još uvijek nije raspisana međunarodna potjernica.

edita-i-selmaIsti dan u Bugojnu, na gradskom mezarju Jaklić, prijatelji, komšije i porodica oprostili su se od Selme Agić. Bol i tuga su bili neopisivi.

Kantonalni sud u Sarajevu isti dan raspisuje međunarodnu potjernicu, te policija u Novom Sadu 12. oktobra oko 23 sata hapsi Sefića.

Dan kasnije, 13. oktobra u 13.30 sati ispred njene kuće u Bosanskoj Krupi klanjana je dženaza Editi Malkoč, a potom je sahranjena na mjesnom groblju.

Dva mlada života su ugašena, a krivac za njihovu smrt je u drugoj državi.

Građani su ogorčeni radom policijskih i pravosudnih organa, te činjenicom da je Sefić uspio pobjeći iz BiH.

Viši sud u Novom Sadu, u Vanpretresnom krivičnom vijeću, sastavljenom od troje sudija, 4. novembra donosi rješenje kojim je utvrdio da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje Bosni i Hercegovini osumnjičenog Sefića.

Advokat Sanjina Sefića ulože žalbu na odluku Višeg suda u Novom Sadu vezanu za njegovu ekstradiciju Bosni i Hercegovini. Zbog žalbe na odluku Višeg suda proces izručenja Sefića je produžen na neodređeno vrijeme.

Ekstradicijski pritvor58738d9c-4658-4063-8a2d-682b0a0a0a64-izrucenje-sefica-23-718x446

Pred Apelacionim sudom u Novom Sadu održana je sjednica Vijeća ovog suda, a u vezi sa žalbom koju je podnio advokat Sefića na odluku o izručenju njegovog klijenta pravosudnim organima BiH. Apelacioni sud u Novom Sadu pravosnažno je odlučio da Sefić bude izručen BiH.

Sanjin Sefić, koji se više od dva mjeseca nalazio u ekstradicijskom pritvoru u Novom Sadu, izručen je danas nadležnim organima BiH.

Njega su u nadležnost Granične policije BiH predali pripadnici MUP-a Srbije na graničnom prijelazu Rača. Nakon toga je prebačen u Kazneno-popravni zavod Sarajevo.

 

 

 

(Global CIR/Avaz)

 

 

 

Komentiraj