OBILJEŽAVANJE NEUSTAVNOG ‘PRAZNIKA’ PODIGLO TENZIJE! Ministarstvo odbrane BiH: Nismo dali odobrenje za učešće OSBiH u obilježavanju Dana RS-a

Ministarstvo odbrane BiH je u skladu sa propisima i procedurama, Zajedničkom štabu OS BiH pravovremeno – 06.01.2017. godine, dostavilo smjernice o postupanju pripadnika OS BiH na aktivnostima u Banja Luci 08. i 09. januara 2017. godine. Prethodno je MO BiH, u vezi sa aktom NATO štaba u Sarajevu, od Predsjedništva BiH tražilo upute u vezi sa zahtjevom predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića za odavanje počasti za angažman Počasne jedinice OS BiH 09. januara.

Kako se Predsjedništvo BiH  nije očitovalo o našem dopisu do 08. januara, to je Ministarstvo odbrane BiH istog dana u 12,00 sati izdalo privremeno naređenje Zajedničkom štabu OS BiH da se obustave sve radnje u vezi angažovanja pripadnika OS BiH za 09. januar u Banja Luci.

Također, istog dana u 18,00 sati Ministarstvo odbrane BiH je izdalo Zajedničkom štabu OS BiH pismene upute u kojima se isključuje bilo kakvo učešće pripadnika OS BiH u aktivnostima 09. januara, kako je to navedeno i u pismu NATO štaba u Sarajevu.

Pod kojim okolnostima i kako je došlo do učešća i postrojavanja pripadnika OS BiH danas (09.januara), Ministarstvo odbrane BiH će ustanoviti kroz lanac komandovanja i ostale funkcionalne nadležnosti i o istom izvijestiti Predsjedništvo BiH.

Izetbegović traži utvrđivanje odgovornosti zbog kršenja zakona i propisa OS BiH

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović će tražiti da se ispitaju sve činjenice u vezi s angažmanom pripadnika OS BiH u okviru obilježavanja Dana RS, i u odnosu na Zakon o odbrani, Zakon o službi u OS, Pravilnik o pukovima i Pravilnik o svečanostima i ceremonijama, te zatražiti utvrđivanje odgovornosti svih onih koji su na bilo kakav način počinili kršenja zakona i propisa OS BiH, kao i instrukcije komandantice NATO Štaba u BiH.

Ambasada SAD-a: Svaku prijetnju stabilnosti BiH svaćamo vrlo ozbiljno

Žalosno je da su politički lideri izabrali da iskoriste 9. januar da dodatno polariziraju politički dijalog u BiH, umjesto da rješavaju neposredne probleme s kojima su suočeni građani ove zemlje, kazali su Feni iz Ambasade SAD-a u BiH komentirajući današnje postrojavanje pripadnika Trećeg pješadijskog puka OSBiH na Trgu Krajine u Banjoj Luci gdje se održava ceremonija proslave Dana RS-a uprkos zabrani Ministarstva odbrane BiH.
Ističu da nepoštivanje odluke Ustavnog suda BiH predstavlja kršenje vladavine prava, te da oni koji to čine, moraju za to odgovarati. – Podrška Sjedinjenih Država Bosni i Hercegovini kao suverenoj i nezavisnoj državi, s dva entiteta – Federacijom BiH i Republikom Srpskom, Distriktom Brčko i tri konstitutivna naroda je postojana – naglasili su. Iz Ambasade zaključuju da svaku prijetnju sigurnosti i stabilnosti osiguranoj dejtonskom strukturom shvaćaju vrlo ozbiljno.
(Global CIR/Agencije)

 

Komentiraj