(VIDEO) PENTAGON ISPITAO ‘JATO’ DRONOVA: Vojna industrija korak bliže zastrašujućem oružju budućnosti

Pentagon je nedavno uspješno ispitao ‘jato’ 103 mini bespilotne letjelice, ostvarivši tako napredak u proizvodnji nove vrste oružja pred kojom je, tvrde vojni stratezi, lijepa budućnost, priopćio je u ponedjeljak Pentagon. Zahvaljujući napretku umjetne pameti sada se već može razmišljati o stvaranju skupina mini robota koji mogu zajedno djelovati pod ljudskim vodstvom.

Vojni stratezi predviđaju sjajnu budućnost tim ‘jatima’ dronova čija proizvodnja nije skupa, a prednost im je u brojnosti kojom mogu svladati neprijateljsku obranu. Pentagon je u listopadu testirao skupinu 103 mini drona duga oko 16 cm, koje je spustio iz triju borbenih zrakoplova F/A-18 Super Hornets, navodi se u priopćenju Pentagona. Tokom ispitivanja, mini dronovi Perdix su pokazali sposobnosti od kojih se može mnogo očekivati, dodaje isti izvor.

‘Imaju zajedničku pamet’

Bespilotne letjelice Perdix čine “cjelinu čiji dijelovi imaju zajedničku pamet”, rastumačio je William Roper, čelnik Pentagonove Službe za strateške kapacitete (SCO), prenosi se u priopćenju. “Budući da svaki Perdix komunicira i surađuje sa svim ostalim dronovima, skupina nema vođu i lako se prilagođava ako joj se priključi nova letjelica ili ako je, naprotiv, neka napusti”, primjerice ako je srušena, rekao je Roper.

SCO je Pentagonova služba koju je osnovao sadašnji ministar obrane, tehnofil Ashton Carter dok je bio drugi čovjek te ustanove. Zadaća te službe s malim brojem ljudi, ali vrhunskih stručnjaka, je ubrzati primjenu tehnoloških inovacija na oružje Pentagona.

 

 

(Global CIR/Agencije)

 

1 Komentaron this Post

  1. Treba samo jedan dobar EMP i ima da svi popadaju

    Reply

Komentiraj