(VIDEO) RASISTIMA NIJE POTREBAN IZGOVOR: Sve više napada na muslimane u Poljskoj, vlasti guraju glavu u pijesak

Mržnja očito pokreće nasilje. Međutim, nakon šest rasističkih napada, zabilježenih u samo četiri dana, ovo je bila reakcija poljskog ministra unutrašnjih poslova: “Nema rasizma u Poljskoj”.

Žrtve ovih napada su stranci iz poljskih gradova Wroclava, Legnice, Lublina i Ozorkowa. Četiri kebabdžinice su napadnute. gradonačelnik Wroclava, Rafal Dutkiewicz je izjavio kako vlada treba reagovati. Na to mu je ministar unutrašnjih poslova, Mariusz Blaszczak, odgovorio kako u Poljskoj nema problema s mržnjom.

Čini se da su napadnuti potaknuti ubistvom 21-godišnjaka na Novu godinu. Mladić je ubijen nakon svađe ispred kebabdžinice u gradu Elku, a osumnjičeni za ubistvo je tuniškog porijekla.

Rasistima nije bio potreban izgovor

Uslijedio je masovan napad preko interneta na muslimane. Ali rasistima ionako nije bila potreban izgovor za napad na strance, budući da se prvi rasistički napad dogodio prije nego što su mediji objavili vijest o ubistvu u Elku, prenosi World Crunch.

U Lublinu su za Novu godinu dva muškarca razbila prozor na kebabdžinici i napisali grafit u kojem psuju ‘DAIŠ i Islam’na zidovima, vratima i prozorima. Vlasnik je rekao kako su mu već prošle sedmice dolazili prijetiti i vrijeđati ga.

Prošle sedmice, nasilje je eskaliralo u Elku. Stotine stanovnika su se našli ispred Prince Kebab bara, gdje se dogodilo novogodišnje ubistvo. Prema tužilaštvu, alžirski vlasnik bara i tuniški radnik su trčali za muškarcem koji je ukrao dvije boce Coca-Cole. Tunižanin je optužen da je ubo muškarca tri puta.

Bdijenje se pretvorilo u nerede

Bdijenje za žrtvom se uskoro pretvorilo u nerede te je rulja počela razbijati prozore i uništavati interijer bara, skandirajući prijetnje protiv imigranata. Nakon toga, napadnuta je još jedna kebabdžinica sljedeće noći. Maskirani muškarac je razbio prozor u Kebab Houseu u Wroclavu. Poslovođa, ne-musliman iz Kurdistana, rekao je kako svi Poljaci misle da su sve kebabdžinice u vlasništvu muslimana.

Prošli ponedjeljak, četvorica muškaraca su počela vikati “Osama, Osama” na stanovnika Ozorkowa, Pakistanca Asmata Ullaha i pretukli ga. On je nakon toga završio u bolnici. Rekao je kako nije razumio što su htjeli. Rekao je kako su ga pitali je li musliman. Kad je odgovorio da jest, počeli su ga tući.

“Puno je gore izvan naših granica”

U utorak je napadnuta još jedna kebabdžinica u Wroclavu. Gradonačelnik Dutkiewicz je osudio napade. Rekao je kako ima osjećaj da se nešto krivo događa u Poljskoj.

Ali reakcija iz Varšave koju su lokalni službenici tražili, nije stigla. U srijedu je ministar Blaszak ponudio ovakvu analizu: “Zločini iz mržnje su vrlo marginalni u Poljskoj. Puno je gore izvan naših granica. U Njemačkoj i Francuskoj imaju takve probleme, koji su posljedica multikulturalne politike, političke korektnosti i otvaranja granica u Njemačkoj i Francuskoj za priliv izbjeglica s Bliskog istoka i Sjeverne Afrike”.

 

(Global CIR/NN)

Objavljeno u:

Komentiraj