‘IZBJEGAVAJTE JAVNE DOGAĐAJE’: Srbija strahuje za svoje diplomate, u nekoliko evropskih država poslali upozorenje

Srbijansko ministarstvo vanjskih poslova zatražilo je od diplomata nekoliko evropskih zemalja da njihove vlasti pojačaju osiguranje ambasada i službenika u diplomatskim predstavništvima Srbije u tim zemljama, nakon sigurnosnih informacija o mogućim napadima albanskih ekstremista, pišu beogradski mediji.

Zahtjev je upućen predstavnicima Švicarske, Grčke, Turske, Njemačke, Italije i Belgije, država u kojima, po obavještajnim podacima, poslije uhićenja kosovskog političara Ramusha Haradinaja u Francuskoj, može doći do napada na srbijanska diplomatsko-konzularna predstavništva poslije niza prosvjeda albanske dijaspore zbog Haradinajeva uhićenja.

Ministar vanjskih poslova Ivica Dačić izjavio je ranije da je informacija o planu albanske dijaspore da napadne neka srbijanska veleposlanstva zbog uhićenja Ramusha Haradinaja “došla od sigurnosnih službi jedne zapadne zemlje”.

U diplomatsko-konzularnim predstavništvima koja bi se mogla naći na udaru albanskih ekstremista, u zemljama u kojima su albanski iseljenici veoma brojni ili dobro povezani, “trenutno radi 40 diplomata”, navode Večernje novosti.

“Srbijanski diplomati u ambasadama koje su potencijalne mete albanskih ekstremista dobili su iz Beograda instrukcije da podignu mjere opreza na najvišu razinu, izbjegavaju javne događaje, a kretanje svedu na najmanju moguću mjeru”, piše ovaj list.

Beograd zasad ne razmišlja o povlačenju diplomatskog osoblja, ali je, kako navodi list, sugerirao aktiviranje specijalnih planova za krizne situacije koje ima svaka ambasada, uključujući i obvezu ambasadora da o svim kontaktima i kretanjima unaprijed izvijeste ministarstvo vanjskih poslova te vlasti zemlje-domaćina, kako bi se njihova ruta eventualno dodatno osigurala.

 

(Global CIR/Agencije)

 

Komentiraj