ŠTA ĆE TRUMP REĆI O SKANDALU NA PRESS KONFERENCIJI? Američke tajne službe: ‘Rusi su ga snimili s prostitutkama u Moskvi i sad ga ucjenjuju’

Navodne kompromitirajuće informacije će dominirati dugo odgađanom konferencijom za medije koju će Donald Trump održati u srijedu navečer. Ovo će biti prvo obraćanje javnosti novoizabranog američkog predsjednika nakon izborne pobjede, a posljednja dešavanja će u drugi plan baciti pitanja na koji način novi predsjednik planira razdvojiti svoje političke i ekonomske interese.

Mediji su u utorak navečer objavili tajni izvještaj američkih obavještajnih agencija o ruskom utjecaju na američke predsjedničke izbore, a u njemu su i kompromitirajući podaci koji su o Trumpu prikupile ruske obavještajne službe, javlja Jutarnji. Te informacije, koje nisu službeno potvrđene, uključuju eksplicitne detalje o Trumpovim aktivnostima s prostitutkama u jednom moskovskom hotelu koje je snimila ruska tajna služba kako bi ga u budućnosti mogla ucjenjivati, piše New York Times.

Trum odbacio ‘lažne vijesti’

Trump je na svom Twitter profilu te tvrdnje odbacio kao “lažne vijesti” i “lov na vještice”, samo nekoliko sati prije svoje prve konferencije za medije. Konferencija je prvobitno bila zakazana za 15. decmbar, ali je zatim i odgođena. Izabrani predsjednik Trump nije održao konferenciju za medije od jula već je s javnošću komunicirao putem Twittera.

Novinari će Trumpa vjerovatno ispitivati i o njegovim poslovima i sukobima interesa, kao i o njegovim planovima nakon što 20. januara stupi na dužnost. Budući predsjednik najavio je da će poništiti reformu zdravstva koju je proveo njegov prethodnik Barack Obama, prozvanu Obamacare. Mnogo veću zabrinutost u svijetu bude njegove najave da će povući SAD iz Sporazuma o klimi, koji je ključan za borbu protiv globalnog zatopljenja.

Više od polovice Amerikanaca izrazilo je zabrinutost zbog toga što Trump nije  transparentan u izražavanju svojih namjera, a 57 posto ispitanika strahuje zbog potencijalnih sukoba interesa u administraciji budućeg predsjednika, stoji u anketi koju je u utorak objavio Pew Research Center. Trumpova konferencija poklapa se sa saslušanjem u parlamentu Rexa Tillersona, njegovog kandidata za državnog sekretara, kao i ministrice prometa Elaine Chao.

Peskov: Sve je laž

Najnovije optužbe da Rusija posjeduje “kompromitirajuće informacije” o novoizabranom američkom predsjedniku Donaldu Trumpu ili Hillary Clinton su “apsolutno lažne”, rekao je danas portparol Kremlja Dmitry Peskov.

– Kremlj ne posjeduje nikakve kompromitirajuće informacije ili materijal – naglasio je Peskov i dodao: “To je totalni blef, apsolutno fabrikovanje, potpuna besmislica”.

Moskva se, prema njegovim riječima, ne bavi prikupljanjem kompromitirajućih informacija, prenosi TASS. Peskov je rekao da tvrdnje da ruska obavještajna služba ima kompromitirajuće podatke o Trumpu predstavljaju samo “još jedan pokušaj da se nanese šteta bilateralnim odnosima”.

Trump je kasno sinoć ocijenio izvještaj obavještajne službe prema kojem je Rusija godinama prikupljala informacije o njemu i uticala na izborni tok, kao “lažne informacije i lov na vještice”.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj