(VIDEO) BEZ OBZIRA NA RUSIJU I TURSKU! Izetbegović: Bošnjaci i Srbi su Evropljani, naše odredište je Brisel!

U intervjuu za entitetsku televiziju RTRS bošnjački član predsjedništva je otvoreno progovorio o brojnim aktuelnim temama koje se tiču međunacionalnih odnosa, evropskog puta i perspektive BiH.

Na samom početku Izetbegović ističe kako je prirodan slijed događaja ulazak BiH u EU i NATO, te kako je to sve jasnije i zvaničnom Beogradu. Bez obzira na srpske veze sa Rusijom ili bošnjačke veze sa Turskom, Brisel je naše odredište, kaže Izetbegović.

Dotakao se i zapaljivog govora turskog premijera održanog tokom manifestacije otvaranja obnovljenje džamije Ferhadije u Banjoj Luci, za kojeg je kazao da je trebao biti drugačije postavljen. ‘Ode gospodin premijer avionom u Tursku, vratim se i ja u Sarajevo, ali tamo ostane narod koji može nastradati zbog neodmjerenih izjava’, kazao je između ostalog bošnjački član Predsjedništva BiH.

Pozvao je nadležne da ubrzaju proces pronalaska napadača na premijera Srbije tokom incidenta na  komemoraciji u Srebrenici: ‘Bio sam posramljen zbog onog što se desilo, garantovao sam Vučiću sigurnost, a kasnije sam vidio da sam garantovao nešto što nije bilo pod mojom kontrolom. Službe koje su bile zadužene za sigurnost srbijanskog premijera su pod ingerencijom Vijeća ministara’, zaključuje Izetbegović.

Ovo su najzanimljiviji dijelovi intervjua:

(Global CIR)

1 Komentaron this Post

  1. naprijed Baka

    Reply

Komentiraj