DOBA DIVOVA: Kina spaja pet medija u jedan jak servis finansijskih vijesti

Nova medijska kompanija fokusirana na finansijske vijesti biće osnovana u Pekingu iduće nedelje Kina namjerava da objedini pet državnih medijskih kuća i da napravi “modernu medijsku grupu za finansijske vijesti” kako bi ojačala glas države u medijskom praćenju ekonomskih i finansijskih informacija, javila je danas državna novinska agencija Sinhua.

Kineska vlada je dala dozvolu agenciji Sinhua da preuzme i konsoliduje medijske kompanije “Čajna Sekjuritis DŽornal”, “Šanghj Sekjuritis NJuz”, “Ekonomik Infomejšen Dejli” i Sinhua Pablišing Grup i osnuje novu kompaniju pod imenom “Čajna Forčen Medija Korporejšen Grup”, prenosi agencija Rojters. Ovaj potez ima za cilj “produblivanje reformi centralne vlasti u sektoru kulture” i “jačanje uticaja mejnstrim medija u oblasti finansijskih informacija”, navodi se u saopštenju Sunhue.

Kineski predsednik Sji Ðinping je prilikom stupanja na dužnost 2012. godine pozvao vladu u Pekingu da preuzme veću ulogu u globalnom sistemu upravljanja i pojačao kontrolu nad medijima kako bi širio stavove Kine u međunarodnim okvirima i bolje iskomunicirao njenu poruku, navodi britanska agencija.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj