MAĐARSKOM VLADAJU SOROSEVI STIPENDISTI! Premijeru Orbanu i njegovim saradnicima školovanje na britanskim univerzitetima plaćala fondacija ‘Otvoreno društvo’

Dok je mađarski premijer zauzet napadima na Sorosa, Clintonove, Demokratsku stranku i odlazeću Obaminu administraciju, mađarska opozicija mu se suprotstavlja, ističući da su stranka Fidesz i Viktor Orbán dugo vremena bili na platnom spisku Georgea Sorosa. ‘Demokratska koalicija’ na svojoj web stranici navodi da “Orbán duguje svoju političku karijeru Georgeu Sorosu.” To je naravno pretjerivanje, ali je istina da je pokret Fidesz, prije nego je postao stranka dobivao stalnu i velikodušnu financijsku potporu Sorosove fondacije ‘Otvoreno društvo’, piše hungarianspectrum.org.

Orbanovo političko obrazovanje financirao je magnat. Mnogi drugi članovi Fidesz-a kao dosadašnji član Evropskog parlamenta (MEP) József Szájer i član mađarskog parlamenta (MP) gospodin Zsolt Nemeth također su bili podržani od strane gospodina Sorosa. Glasnogovornik Fidesz-ove vlade gospodin Zoltán Kovács također duguje stipendiju gospodinu Sorosu, za koju je izrazio zahvalnost u svojoj pisanoj biografiji.

Miklós Vásárhelyi glasnogovornik premijera Imre Nagy-a tokom njegovog kratkotrajnog mandata,  upoznao je mlade mađarske aktiviste sa Georgeom Sorosem. Vásárhelyi je kasnije postao blizak prijatelj i predstavnik Sorosa, a tokom 1990-tih bio je predsjednik zaklade Otvoreno društvo u Mađarskoj. Tokom tih ranih godina ‘Fidesz’ je dobio  4,7 miliona forinti, što bi iznosilo 200 miliona forinti danas. Nekoliko rastućih političkih skupina tada je dobilo mašine za printanje. Prije toga dara, proizvodnja propagandnih materijala je bila izuzetno spor i težak proces. Soros je također financirao studij Viktora Orbána, Józsefa Szájera, Lászla Kövéra, Tamása Deutscha na britanskim univerzitetima. Orbán je tada dobijao mjesečnu stipendiju od 10.000 Ft iz organizacije Sorosa, što mu je omogućilo da se posveti politici.

George Soros ponudio pomoć 2010/Foto: Agencije

Iako  pokret ‘Fidesz’ nakon što je prerastao u stranku više nije dobijao financijsku pomoć od Otvorenog društva, odnos između stranačkih lidera i Sorosa ostao je prijateljski. Oni su se međutim razišli, kada je 1993. i 1994. godine Viktor Orbán svoju stranku okrenuo prema konzervativnoj politici. Prema članku u ‘Origo-u’ objavljenom 2010, nakon što je Orbán pobijedio na izborima 1998. godine Soros se nadao za neko vrijeme da će mladi premijer okrenuti zemlju u “pravom” smjeru. No, nakon otprilike godinu i pol dana odnosi između Sorosa i premijera su se pogoršali. Teško je znati ko je odgovoran za takav razvoj događaja, ali pretpostavljamo da je to više Orbanova odluka nego Soroseva. Prema Anni Belii, koji je bio direktor programa Zaklade Otvoreno društvo u Mađarskoj u to vrijeme, organizacija je pokušala nekoliko puta organizirati sastanke s premijerom, ali njihovi zahtjevi su ostali bez odgovora. Problem je navodno izbio zbog činjenice što je ‘Soros fondacija’ “podržavala pokrete i publikacije koji nisu bile po ukusu Viktora Orbana”.

Od 2000. godine, Soros je počeo da smanje svoj angažman u Mađarskoj, tvrdeći da će uskoro Mađarska biti dio Evropske unije i njegova ‘filantropija neće biti potrebna’. I doista, do 2008. godine jedini preostali program zaklade Soros je Fond za obrazovanje Roma.

 

(Global CIR)

Objavljeno u:
  1. […] MAĐARSKOM VLADAJU SOROSEVI STIPENDISTI! Premijeru Orbanu i njegovim saradnicima školovanje na brit… […]

  2. […] MAĐARSKOM VLADAJU SOROSEVI STIPENDISTI! Premijeru Orbanu i njegovim saradnicima školovanje na brit… […]

Komentiraj