NJEMAČKA KANCELARKA: EU mora ostati jedinstvena u pregovorima oko Brexita!

Njemačka kancelarka Angela Merkel poručila je u četvrtrak Evropskoj uniji da mora ostati jedinstvena u pregovorima s Britanijom oko njenog napuštanja bloka.

– Apsolutrno smo složni da ne možemo ostati podijeljeni – izjavila je ona na konferenciji za novinare nakon razgovora s luksemburškim premijerom Xavierom Bettelom.

– Naših 27 država članica mora zajednički djelovati u pregovorima, ali mi prvo moramo čekati kako Britanija želi da organizira svoj izlazak – kazala je.

Merkel će tokom dana posjetiti susjednu Belgiju, gdje će primiti počasni univerzitetski doktorat i održati razgovore s belgijskim premijerom Charlesom Michelom.

Britanci su glasali da napuste EU na referendumu u junu prošle godine, ali je ostatak bloka odbio održati bilo kakve pregovore o njihovim budućim odnosima s Brirtanijom dok ona i zvanično ne pokrene postupak svog odlaska.

Članice EU upozorile su Britaniju da ne može očekivati da zadrži sve povlastice članstva u jedinstvenom tržištu dok istovremeno blokira slobodu kretanja ljudi po kojoj je blok prepoznatljiv.

U srijedu je malteški premijer Joseph Muscat, čija je zemlja upravo preuzela rotirajuće šestomjesečnio pedsjedanje EU, odbacio sugestije da bi Britanija mogla biti u stanju da igra na kartu podijela kako bi izvukla ustupke.

– Rijetko sam bio u raspravi o bilo kojoj drugoj temi u kojoj 27 država članica u osnovi ima istu poziciju – kazao je on, prenosi AFP.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj