REFORMISATI EURO ILI GLEDATI KAKO UMIRE! Macron: Mogao bih vam reći da je Evropi istekao rok, bilo bi to lakše!

Nužno je potrebno da Njemačka i Francuska što prije provedu privredne reforme unutar EU, jer bi euro kao valuta mogao propasti, tvrdi bivši francuski ministar privrede Emmanuel Macron.

“Istina je zapravo u tome što svi zajedno moramo prepoznati činjenicu da je euro nepotpun i da ne može preživjeti bez velikih reformi”, izjavio je Macron u govoru na Univerzitetu  Humboldt u Berlinu.

Nije postignuta potpuna suverenost ni usklađenost

Naglasio je kako euro nije uspio omogućiti Evropi posjedovanje potpune međunarodne suverenosti u odnosu na američki dolar, kao niti prirodno usklađenost između država članica. Tvrdi kako se taj problem može riješiti jedino reformama koje moraju provesti Francuska i Njemačka, prenosi Dnevnik.hr.

Tako Francuska, da bi oporavila svoj ekonomski rast, mora provesti reformu tržišta rada i obrazovnog sistema. U slučaju Njemačke, Macron smatra kako ta država vuče direktnu korist od propadanja eura za sebe, nauštrb slabijih država članica Unije, te da je upravo stoga Vlada kancelarke Angele Merkel bila čvrsto protiv pomaganja zemljama članicama koje su zapale u krizu.

Nedostatak povjerenja

Uz to, Macron je govorio i o nedostatku povjerenja između dva ključna igrača unutar EU, Francuske i Njemačke. Misli da je to i razlog sputavanja reformi unutar eurozone te podizanja solidarnosti među njezinih članica.

Macron smatra da bi stvaranje budžeta za eurozonu moglo biti spas za posrnuli euro, a tim bi se proračunom mogle financirati investicije usmjerene na rast diljem eurozone te pomagati članicama sa slabijim gospodarstvima.

“Mogao bih vam reći da je Evropi istekao rok, bilo bi to lakše. Treba nam politička volja da krenemo naprijed. Postoji francuska odgovornost za popravak nastale situacije. Ja ću preuzeti vlastitu odgovornost. Francuska svoju. I ja doista vjerujem Njemačkoj”, zaključio je Marcon.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj