SAPLITANJE PRIJE BREXITA: Britanska vlada će ipak morati pitati parlament?

Britanska vlada se sprema izgubiti pravnu bitku u vezi s početkom Brexita i to prije nego što je čitav proces prošao kroz parlament te zemlje.  Kako prenosi Gardian,  očekuje se da Vrhovni sud u sljedeće dvije sedmice donese odluku da li država može da aktivira član 50 ugovora o EU iz Lisabona, koji je prvi formalan korak u pogledu istupanja iz Unije, a sve to bez odobrenja parlamenta. 

Navodeći neimenovane izvore list kaže da ministri tvrde da se očekuje negativna odluka suda, i da su zbog toga spremne dvije verzije zakona o Brexitu koji će se predstaviti parlamentu.  Vlada je od suda zataražila i rani uvid u presudu kako bi na vrijeme mogla reagovati.  Advokat koji zastupa Vladu pred Vrhovnim sudom je rekao da će, u slučaju negativne odluke suda, rezultat biti zakon sa samo jednom rečenicom.

Ministri se nadaju da će kratak zakon onemogućiti amandmane opozicije na zakon. Glavna briga Vlade je da će ako dođe do odluke da se i parlament pita, većina poslanika koja je protiv Brexita pokušati osporiti odluku.

Protivnici Vlade smatraju da se parlament pitao kod ulaska Britanije u EU, te stoga mora da se pita i kod njenog izlaska. Osnovni sud u Londonu je podržao takav stav, pa se vlada žalila Vrhovnom sudu.

 

(Global CIR/Business insider)

Objavljeno u:

Komentiraj