(VIDEO) AMERIČKI TENKOVI I TRUPE STIGLI U POLJSKU: Rusija: Ovo je prijetnja našoj sigurnosti!

Američki tenkovi i naoružana vozila zajedno s više od tri tisuće američkih vojnika danas su počeli stizati u Poljsku, što Rusija vidi kao prijetnju sigurnosti, piše BBC. Dio je to odgovora američkog predsjednika Obame NATO saveznicima zabrinutima zbog sve agresivnijeg ruskog pristupa. To je najveće američko vojno pojačanje u Europi u posljednjih nekoliko desetljeća.

Rotacija svakih devet mjeseci

Glasnogovornik ruskog predsjednika Vladimira Putina, Dmitry Peskov, rekao je za BBC kako taj potez predstavlja ‘prijetnju ruskim interesima i sigurnosti. Dodao je kako je SAD već treća zemlja koja ojačava svoju vojnu prisutnost uz njihove granice u Evropi, a čak se i ne radi o europskoj zemlji.

Više od 80 borbenih tenkova i stotine oružanih vozila već je stiglo u Njemačku i sada se premještaju prema istoku Europe. Američka će oklopna brigada provoditi i vojne vježbe na Baltiku, a sve kao dio Obamina odgovora intervenciji u Ukrajini, te kako bi smirio NATO saveznike. Planira se rotacija svakih devet mjeseci.

Ova vijest stiže samo nekoliko dana prije inauguracije novog američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji je rekao da želi bolje odnose s Moskvom. Trumpov je izbor postavio pitanja o tome hoće li se nastaviti pojačana američka vojna prisutnost. Danas bi nešto kasnije u američkom Senatu o tome trebao govoriti general James Mattiss, kojeg je Trump nominirao za ministra obrane, javlja BBC.

I Rusija raspoređuje protuzračne raketne sustave oko Moskve

U međuvremenu, Daily Mail piše kako Rusija raspoređuje protuzračne raketne sustave oko Moskve kako bi zaštitila grad od mogućih napada. Pišu da je to još jedan znak da se Putin priprema za rat.

Zračni obrambeni sustav s-400 Triumph još od studenoga pruža zaštitu ruskim snagama u Siriji, a sada je postavljen na domaćem tlu. Ima mogućnost udara na pokretne zračne ciljeve, uključujući zrakoplove i dolazne rakete, a ima raspon od 400 kilometara. Glavna mu je zadaća protuzračna obrana, zaštita vitalnih državnih, vojnih, industrijskih i energetskih postrojenja, kao i postrojbi oružanih snaga i prometne komunikacije od zračnih napada.

Vijest o tome dolazi nedugo nakon saznanja o slanju američkih vojnika u Poljsku.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj