ISTRAGA O POLICIJSKOM PONAŠANJU U CHICAGU: ‘Koriste prekomjernu silu, toleriraju rasnu diskriminaciju i blokiraju istrage’

Policija u Chicagu rutinski koristi prekomjernu silu, tolerira rasnu diskriminaciju i često potiče “kodeks tišine” među policajcima kako bi blokirala istrage o lošem policijskom ponašanju, objavila je u petak američka vlada.

Ministarstvo pravosuđa objavilo je izvješće u kojem na 161 stranici iznosi zaključke 13-mjesečne istrage o radu policije u Chicagu.

‘Previše građana ovog grada nije dobilo adekvatnu policijsku zaštitu’

Istraga je pokrenuta u decembru 2015. nakon višednevnih prosvjeda koji su izbili pošto je objavljena video snimka na kojoj se vidi kako bijeli policajac Jason Van Dyke ubija crnog tinejdžera Laquana McDonalda.

“Jedan od mojih glavnih prioriteta kao državne tužiteljice je osigurati da svaki Amerikanac uživa policijsku zaštitu koja je zakonita, odgovarajuća i transparentna”, rekla je Lorretta Lynch.

“Nažalost, naša istraga policije u Chicagu pokazala je da previše građana ovog ponosnog grada nije dobilo takvu policijsku zaštitu.”

Prošle godine u trećem američkom gradu po veličini zabilježena je najveća stopa ubistava u posljednjih 20 godina.

U Chicagu je zabilježeno više nasilja nego u bilo kojem drugom velikom gradu prošle godine. Novoizabrani američki predsjednik Donald Trump na Twitteru je čak napisao kako bi “Grad Chicago, ako je to potrebno, mogao tražiti pomoć sa saveznog nivoa”.

U Chicagu je nova godina počela uobičajeno – krvoprolićem. U prvih nekoliko sati 2017. godine, u relativno mirnom dijelu grada, dva muškarca pucala su jedan na drugoga. Obojica su kasnije preminula. Aktivist Tio Hardiman kaže da je iza Chicaga teška godina.

“Prošla godina za Chicago je bila godina nasilja. Ogroman broj ljudi prošle godine pokušao je sporove riješiti ubistvom. Situacija se otela kontroli”, dodaje.

Jedna univerzitetska studija dokazala je da žene u nasilnim dijelovima Chicaga pate od traume slične onoj koju imaju stanovnici ratnih područja.

Od 2001. godine do danas u Chicagu je ubijeno više od 8.000 ljudi. To je više od ukupnog broja Amerikanaca poginulih u ratovima u Iraku i Afganistanu. U prošloj godini najduži period bez zabilježenog ubistva bio je četiri dana. Istovremeno, zabilježen je drastičan pad hapšenja. Dakle, kako je nasilje raslo, policija je bila sve manje agresivna.

 

(Global CIR/Agencije)

 

Objavljeno u:

Komentiraj