O AMERIČKOJ AMBASADI ODLUČUJE PUTIN? Abas traži od Putina da utiče na Trampa da ne seli Ambasadu u Jerusalem

Palestinski predsjednik Mahmud Abas zatražio je od predsjednika Rusije Vladimira Putina da utiče na novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trampa da ne seli Ambasadu SAD iz Tela Aviva u Jerusalim, izjavio je danas jedan visoki palestinski zvaničnik.

– Prenio sam Abasovu poruku Putinu – izjavio je u Moskvi generalni sekretar Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) Saeb Erekat i dodao da se u poruci od Putina traži da učini “sve što je u njegovoj moći da američka ambasada ne bude premještena u Jerusalim”.

Erekat je danas boravio u Moskvi gdje je razgovarao sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom.

Tramp je poput nekih svojih prethodnika obećao da će Ambasadu premjestiti u Jerusalim, što bi bi izazvalo veliko nezadovoljstvo Palestinaca koji žele da istočni dio tog grada bude glavni grad njihove buduće države čije formiranje traže kao dio mirovnog sporazuma s Izraelom.

Erekat je danas boravio u Moskvu gde je razgovarao sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom.

Tokom kampanje za predsjedničke izbore Tramp i neki njegovi savjetnici su najavili da će, ukoliko on postane predsjednik, SAD priznati ujedinjeni Jerusalim kao glavni grad Izraela i sprovesti odluku Kongresa SAD da se Ambasada tamo preseli iz Tela aviva.

Izrael je okupirao istočni Jerusalim u šestodnevnom ratu 1967. godine, kada je osvojena i Zapadna obala i pojas Gaze.

Rusija spremna biti domaćin pregovorima između Izraela i Palestine

Ministar vanjskih poslova Sergey Lavrov izrazio je spremnost Rusije da bude domaćin pregovorima između Izraela i Palestine.

-Još prošle godine smo bili spremni da budemo zemlja domaćin čelnicima Izraela i Palestine, a spremni smo i sada, ukoliko one naravno izraze želju za tim, izjavio je Lavrov nakon sastanka u Moskvi sa Saebom Erekatom, generalnim sekretarom palestinske oslobodilačke organizacije.

Lavrov je također dodao da su se mirovni pregovori između Izraela i Palestine trebali desiti još odavno.

Glavni palestinski pregovarač potvrdio je spremnost palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa da prisustvuje pregovorima u Moskvi.

Lavrov je naglasio da će na Bliskoistočnoj mirovnoj konferenciji u Parizu, koja je planirana za 15. januar Rusiju predstavljati njen ambasador u Francuskoj. Međutim, premijer Benjamin Netanyahu je ponovio da planirana konferencija neće uspjeti riješiti višegodišnji sukob Izraela i Palestine.

Netanyahu i Abbas su spremni i otvoreni za bilateralne razgovore, međutim i dalje nastavljaju da se međusobno optužuju zbog lošeg napretka u mirovnom procesu.

 

 

 

(Global CIR/Agencije)

 

Objavljeno u:

Komentiraj