NEMA SE ZAŠTA GINUTI I RATOVATI! Nikšić: Sve je to u nečijem vlasništvu – ono što nisu poklopile partije dali su raznoraznim stranim bankama!

Piše: Damir Nikšić

Čujem za patriotske inicijative za Bosnu i Hercegovinu. Koju Bosnu i Hercegovinu? Koju državu? Ne postoji ništa od države da nam je preostalo. Postoje samo partijske korporacije. Braniti SDA biznis ili biznis bilo koje druge partije nije isto što i patriotizam. Ono što nisu poklopile partije dali su raznoraznim stranim bankama.

Šta braniti? Koga braniti? Šta čuvati? Koga čuvati?

Rajfhajzen?

U ovom gradu nema više niti jednog javnog prostora za građane, nešto s čim bi se identifikovali, nešto što bi smatrali svojim, branili ga, čuvali. Nema ni gradske kafane, nema gradske galerije, nema društvene, zajedničke imovine. Imaju banke.

Neka one brane i čuvaju svoje prostore, a ne građani.

Svi se stranački prvaci bore i brane šatro nekakav suverenitet. Koji suverenitet? Zastavu? Grb?

Ja ih takvih mogu skrojiti i dizajnirati pedeset mjesečno.

Šta je zapravo preostalo i FBiH i RS-u nakon totalne rasprodaje? Ništa! Nema tu više suvereniteta. Država je rasprodana na bubnju. Nema se zašta ni ginuti ni ratovati. Sve je to u nečijem vlasništvu. Ta nisu devedesete da je društveno i državno vlasništvo taze, pa da se krvimo oko ratnog plijena i nacionalnih interesa. Postoje samo interesi kapitala i vlasništvo koje više nije zajedničko.

Ako neko hoće već da nas vraća u devedesete, ok, hajdemo u devedesete i da dijelimo teritorije, ali ovako: pošto Dejtonska BiH počiva na potpisima susjednih država, onda, da bi se podijelila njena teritorija, moramo da se vratimo na prvobitno stanje, a to je – zajednička država.

Idemo nazad ponovo u zajedničku državu (Sloveniju i Makedoniju možda možemo i izuzeti) pa da ponovo sve dijelimo, pa da svi u “regiji” napokon budemo na “istoj stranici”, tj. onom stanju uma u kojem je BiH (kad se već svi u “regiji” bave njom), a to je permanentno stanje “raspada Jugoslavije”.

Hajdemo ponovo u zajedničku nam državu da svi osjete kako je ovdje u ovoj “Jugoslaviji u malom” uz sve te centrifugalne sile.

Idemo ponovo podijeliti karte ako smo već svi u igri.

 

 

(Global CIR/Damir Nikšić)

Komentiraj