TEMU SASTANKA MOŽEMO NASLUTITI: Le Penova razgovarala sa ‘Trumpovim čovjekom za evropska pitanja’!

Liderka francuskog nacionalističkog i anti-imigracionog Nacionalnog fronta, Marine Le Pen, odlučila je tokom svoje posjete Njujorku da s prijateljima ode na kafu. Mjesto koje je odabrala za ovaj izlazak je Trumpova kula, poznata po tome što pripada bivšoj zvijezdi rijaliti programa i organizatoru takmičenja izbora za mis, Donaldu Trumpu. Osim toga, riječ je naravno i o novoizabranom predsjedniku SAD.

S kim se Le Penova sastala u Trump kuli? Sudeći prema dostupnim fotografijama, s Guidom Lombardiem.

Lombardia se možda sjećate po njegovom profilu na sajtu Politico, koji ga opisuje kao Trumpovog “čovjeka za sređivanje evropskih pitanja”. Radi se o funkcioneru talijanske anti-imigracione Lige za sjever Matea Salvinia s kojim se Trump ranije sastao. Salvini je, poput Trumpa i Le Penove, otvoreni simpatizer ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Le Penova, kao dio novog talasa evropskih političara krajnje desnice uživa široku podršku i prema nedavno objavljenim istraživanjima javnog mnijenja predstavlja favorita u predstojećoj trci za izbor novog francuskog predsjednika (čisto da napomenemo, u 2017. godini ovakve ankete su od malog značaja). Njen Nacionalni front je imao velikih poteškoća u obezbedjivanju sume od 20 miliona eura koliko je potrebno za učešće na predsjedničkim i parlamentarnim izborima.

Francuske banke navodno nisu voljne da daju zajmove Nacionalnom frontu zbog anti-semitskih stavova partije. Zajam od devet miliona eura dobijen od moskovske Prve rusko-češke banke je nestao kao dobro vino uz večeru nakon što je pomenuta banka izgubila svoju radnu dozvolu. Le Penova nadovno razmatra ponovni odlazak u Rusiju zarad pribavljanja novih sredstava.

Za sada je nepoznato da li se Le Penova sastala s nekim od predstavnika Trumpovog tranzicionog tima, ili je riječ o prostom PR gestu. Trumpov tim za sada nije komentarisao svrhu njene posjete.

Ukoliko se radi o gestu usmjerenom na izazivanje reakcija javnosti, to neće biti prvi takav slučaj u kome se jedan evropski političar krajnje desnice koristi Trumpovim ugledom. U decembru protekle godine, austrijska Slobodarska stranka je tokom posjete Moskvi i sastanka sa Putinovim savjetnicima izdala sopštenje u kome se tvrdi da su se njeni lideri sastali s Trumpovim savjetnikom za nacionalnu sigurnost, M. Flynnom. Trampov portparol tvrdi da takvog susreta nije bilo.

Trumpov najbolji britanski prijatelj (i povremeni gost u Trump kuli), hvalisavi pobjednik bregzita, Nigel Farage, podržao je predsjedničku kandidaturu Marine Le Pen. On se očekuje i kao gost na luksuznom balu u čast Trumpove inauguracije za predsjednika. Nema saznanja o tome da li je i Le Penova dobila takvu pozivnicu. Možda se upravo zbog toga i našla u Trumpovoj kuli.

Čak i da to nije slučaj, njoj i Trumpu ne fali tema za razgovor. Tokom proteklih nekoliko mjeseci, ona je u više izjava rekla da Krim pripada Rusiji (što je stav koji je Trumpu navodno savjetovao Henry Kissinger), kao i da djeca ilegalnih imigranata više ne treba da imaju pravo na besplatno školovanje, bez obzira šta francuski ustav kaže o tome, jer je “vrijeme za igru konačno prošlo”.

To mišljenje dijele mnogi, kako u Francuskoj, tako i u SAD.

 

(Global CIR/FP/Newsweek)

Objavljeno u:

Komentiraj