ZA KOGA ONI IGRAJU? Turska otvoreno poziva SAD na pregovore o Siriji:’Niko ne može da ignoriše ulogu SAD i to je principijelni stav Turske’

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu, čija zemlja kao i SAD podržava tzv. ‘sirijske pobunjenike’ ipak je zahtijevao da u pregovorima učestvuju i američki zvaničnici.

Rusija se složila da bi SAD trebale biti uključene u razgovore o političkoj budućnosti Sirije koji su planirani krajem mjeseca u prijestonici Kazahstana Astani. To je izjavio turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu. “SAD bi definitivno trebalo da budu pozvane i to je ono oko čega smo se složili sa Rusijom”, rekao je Čavušoglu novinarima sinoć u Ženevi, poslije međunarodne konferencije o Kipru.

Kako je planirano, razgovori u Astani bi trebali biti održani 23. januara. “Neophodno je održati prekid vatre. To je od ključne važnosti za pregovore u Astani”, naglasio je Čavušoglu.

Čavušoglu je rekao da bi pozivi na razgovore najvjerovatnije biti upućeni sljedeće nedjelje i ponovio da Vašington treba da bude prisutan, prenijela je agencija AFP. “Niko ne može da ignoriše ulogu SAD i to je principijalni stav Turske. Onaj ko može da doprinese treba da bude tamo, ali ne samo da bi se slikao za porodičnu fotografiju. Znate šta mislim”, rekao je Čavušoglu novinarima.

On je naglasio da je cilj pregovora da se “postigne poltičko rešenje koje je najbolje rješenje”.

Međutim Kremlj nije želio da komentariše inicijativu Turske. “Ne mogu ništa o tome da kažem za sada”, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov i dodao da je Rusija zainteresovana da u njima učestvuju strane koje imaju uticaj na političko rješenje u Siriji.

U međuvremenu, Sirija je optužila Izrael da je rano jučer bombardovao ključnu vazdušnu bazu pored Damaska, ocijenjujući da je incident “očajnički pokušaj podrške terorističkim organizacijama”.

State department: Nismo dobili poziv za pregovore o Siriji

Stejt department tvrdi da SAD nisu dobile zvanični poziv na mirovne pregovore o Siriji koje u kazahstanskoj prestonici Astani 23. januara organizuju Rusija i Turska. “Koliko je meni poznato, mi nismo dobili… zvanični poziv na pregovore”, kazao je na današnjem brifingu za medije portparol Stejt departmenta Mark Toner, prenosi Rojters.

Zvanična Ankara tvrdi da će SAD biti pozvane da učestvuju u mirovnim pregovorima o Siriji, koje Rusija i Turska ovog mjeseca organizuju u Kazahstanu, međutim Rusija je odbila danas da potvrdi tu informaciju, prenosi AFP.

Uprkos tome što podržavaju različite sukobljene strane, Rusija i Turska su zajedno radile prethodnih nedjelja kako bi očuvale primirje, što je uvod u mirovne pregovore koji će se održati 23. januara u kazahstanskoj prijestonici Astani.

 

(Global CIR/Agencije)

 

Objavljeno u:

Komentiraj