ČOVJEK KOJI KONTROLIŠE 80% LIBIJE! General Haftar: Borim se protiv DAIŠ-a i Al-Qaide

Libijska kriza pretvorila se u noćnu moru za stanovnike Libije. Mira još uvijek nema, jer se sukobljavaju različite naoružane grupe širom te nekad bogate i sigurne države.

Italijanski list Corriere della Sera, donosi intervju sa generalom Khalifa Haftarom, jednim od glavnih aktera danjašnje sirijske krize. Haftar kontroliše najveći dio Libije, ali on nije priznat od međunarodne zajednice kao legitimni predstavnik Libije. Haftar je čovjek živopisne biografije: Bio je na strani Moammara Gaddafija i borio se protiv Izraela, onda se sukobio sa Gaddafijem i otišao u SAD i postao državljanin te države. Vratio se u Libiju i rušio Gaddafija. Danas se bori protiv onih sa kojima je rušio Gaddafija.

U blizini aerodroma u Bengaziju, Haftar je četiri sata razgovarao sa novinarima Corriere della Sera.

Na početku intervjua Haftar je istakao razočarenje Libijaca onim što su dobili nakon što je smaknut sa vlasti Gaddafi i suočavanjem sa “radikalizmom povezanim sa Muslimanskim bratstvom”, zatim pojavom Al-Qaide i DAIŠ-a.

Haftar kaže da je grupa Ansar al-Sharia u kratkom periodu tokom maja 2014. godine ubila preko 700 civila, “uglavnom novinara, intelektualaca, kršćana, advokata, profesora, sudija, umjerenih imama i boraca za ženska građanska prava”, te da je pogubljen svako ko im se usprotivio. Tada je, kaže Haftar, odlučio da se sukobi sa svim ovim grupama zajedno sa jedinicama vojske koje su njemu odane.

Haftar se sukobi i sa vlastima u Tripoliju, a njegova mala armija narasla je na 50 hiljada ljudi, nakon što je u jednom danu pogubio 250 lidera Al-Qaide u Bengaziju, kaže Haftar. “Sada kontrolišem oko 80 posto Libije”, dodao je Haftar.

Na pitanje da li je Gaddafijev sin Saif al-Islam “politička budućnost” Libije, Haftar ističe da je njegova politička karijera okončana. Na pitanje da li je on, Khalifa Haftar, novi Gaddafi, odgovorio je odrično jer njih dvojica imaju puno razlika, a napomenuo je i njegove sukobe sa bivšim libijskim vođom.

Haftar je objasnio i svoj odlazak u Moskvu 2011, godine, jer “cijeni politiku Vladimira Putina” i želi obnoviti pokidane veze Libije i Rusije. Međutim, Haftar je izrazio i spremnost da prihvati pomoć i od evropskih država, uključujući Italiju, Veliku Britaniju ili Francusku.

Haftar kaže i da bi manje migranata dolazilo u Evropu ako bi on kontrolisao južnu granicu Libije. Nakon toga, spreman je i da se sretne sa vodstvom talijanske naftne kompanije ENI i da sa njima razgovara.

Na pitanje novinara da li je spreman da razgovara sa vlastima u Tripoliju koje UN i većina evropskih država prizna kao legitimnu vladu Libije, Haftar kaže da on sa premijerom Fayezom Mustafom al- Serrajom pregovara već dvije i po godine, ali da nema nikakvih dogovora. “Nakon što porazimo ekstremiste možemo se vratiti pregovorima o demokratiji i izborima, ali sada ne”, kaže Haftar.

 

(Global CIR/NV / foto Corriere della Sera)

Objavljeno u:

Komentiraj