TRUMP I PUTIN KAO REAGAN I GORBAČOV? ‘Sastat će se za nekoliko sedmica na Islandu’

Novoizabrani američki predsjednik Donald Trump planira da se sastane s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom tokom svog prvog putovanja u inostranstvo u svojstvu predsjednika SAD-a, ubrzo nakon što stupi na dužnost, a sastanak će vjerovatno biti održan na Islandu, tvrdi “Sunday Times”.

Britanski list navodi da će Trump tokom samita s Putinom, u nedeljama nakon što postane predsjednik, pokušati da “resetuje” odnose sa Kremljom, kao kada se i bivši američki predsjednik Ronald Reagan svojevremeno sastao u Rejkjaviku sa sovjetskim liderom Mihajlom Gorbačovim 1986., tokom hladnog rata.

“Sunday Times” kao izvor navodi neimenovane britanske zvaničnike za koje tvrdi da su ih Trump i njegov tim informirali o tom planu.

Trump, koji će biti inauguriran u petak, 20. januara počet će da radi na sporazumu o ograničenju nuklearnog oružja u okviru nastojanja da obnovi veze između dvije sile, navodi se u tekstu.

Britanski list tvrdi, na osnovu informacija iz neimenovanih izvora koji su, kako objašnjava, o tom planu razgovarali sa zvaničnicima u ruskoj ambasadi u Londonu, da je Moskva spremna da pristane na samit Trumpa i Putina.

Istovremeno, islandske vlasti kažu da nisu upoznate sa evantualnim planom za takav susret na tlu te zemlje, ali izražavaju spremnost da budu domaćin samita u cilju poboljšanja odnosa na relaciji Washington – Moskva, prenosi AFP.

– Islandska vlada nije primila nikakav upit s tim u vezi – rekao je islandski ministar vanjskih poslova Gudlaugur Tor Tordarson.

Kako je dodao, ako zvaničnici u Washingtonu upute formalni zahtjev islandskoj vladi da organizuje samit u Rejkjaviku, islandske vlasti će pozitivno na to gledati i pokušati da time i same doprinesu poboljšanju odnosa izmedju SAD i Rusije, podsjetivši da je u tom gradu i 1986, u kući Hofdi, održan sličan samit.

Francuska agencija podsjeća da je Trump izrazio divljenje prema Putinu i da je nerado prihvatio zaključak američke obaveštajne službe da su hakeri koji djeluju u ime ruske vlade bili umiješani u američke predsjedničke izbore.

U intervjuu za “Wall Street Journal” koji je objavljen u petak, Trump je nagovijestio da bi mogao da ukine sankcije koje su uvedene Rusiji zbog optužbi za sajber napade Moskve, ukoliko Rusija pomogne SAD u pogledu ključnih ciljeva kao što je borba protiv terorističkih grupa.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj