ALBANSKI PREMIJER DODAJE ULJE NA VATRU: ‘Bez brige, Srbi će na Kosovo moći samo kao turisti’

Poslije cjelodnevne tišine povodom slučaja “voz” oglasio se i albanski premijer Edi Rama poslije “pritiska građana”, piše prištinski Zeri. Nakon što su građani preko društvenih mreža tražili da se izjasni o tom pitanju, Rama je rekao da nema potrebe za zabrinutošću zbog, kako kaže, političke igre “vozovima i avionima”. Prema njegovim riječima, “Srbi će na Kosovo moći da uđu samo kao turisti”, piše prištinski dnevnik.

Kako kaže, Kosovo je nakon jednostranog proglašenja nezavisnosti, uspjelo kao “nezavisna država”, dok Beograd i dalje pati od “košmara prošlosti”. Rama smatra da će se košmari nastaviti dok Beograd ne prizna Kosovo. “Ove igre s vozovima i avionima su političko manevrisanje političkim rezultatima”, zaključio je Rama.

“Promotivni” voz, koji je u subotu 14. januara poslije 18 godina krenuo iz Beograda za Kosovsku Mitrovicu, zaustavljen je u Raški od 16.30 sati, a za Beograd je krenuo natrag nešto poslije 20.30 sati. Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u petak uveče da je Priština potezima koje je juče preduzela, povodom ponovnog otvaranja željezničke linije Beograd – Kosovska Mitrovica, pokazala da želi da izazove šire sukobe na zapadnom Balkanu.

On je kazao i da je odlučio da voz zaustavi kako bi se spriječili sukobi širih razmera. Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je ranije tokom dana da će se svaki sljedeći pokušaj Prištine da izazove sukob završiti loše.

Nikolić je rekao da je Srbija spremna da pošalje oružane snage na Kosovo i Metohiju, ako srpsko stanovništvo u pokrajini bude ugroženo. “Ako budu ubijani Srbi, da”, rekao je Nikolić na pitanje da li je Srbija spremna da pošalje svoju vojsku na Kosovo i dodao da bi bila poslata i policija i da bi bio spreman da ide i on sam, što mu, kako je rekao, ne bi bilo prvi put.

Kosovski predsjednik Hašim Tači rekao je da se “nada da je Beograd naučio lekciju”, dok je kosovski premijer Isa Mustafa naveo da “Srbima sa Kosova i Metohije nije potrebna zaštita Beograda jer ih štiti Priština”.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj