KREMLJ SE SLAŽE SA TRUMPOM, A EVROPA MU ODGOVARA! Merkel: Mi Evropljani držimo našu sudbinu u sopstvenim rukama

Portparol ruskog predsjednika Dmitrij Peskov izjavio je da se Kremlj slaže s novoizabranim američkim predsjednikom Donaldom Trumpom da je NATO ostatak prošlosti.

“NATO je zaista ostatak prošlosti i mi se slažemo s tim. Mi već dugo iznosimo svoje stavove o toj organizaciji”, rekao je Peskov.

Peskov smatra da je “konfrontacija sistemski cilj” Alijanse.

“Imajući u vidu da je ova organizacija fokusirana na konfrontaciju, a njena celokupna struktura da je posvećena idealima sukoba, onda, naravno, teško se može nazvati modernom strukturom posvećenom idejama stabilnosti, održivog razvoja i sigurnosti”, istakao je Peskov, prenio je Tas.

Trump je izjavio da je NATO “zastarjela organizacija” koja se “nije trudila da se bavi terorizmom”.

“NATO ima problema. Ta alijansa je zastarjela jer je prije svega kreirana prije mnogo, mnogo godina”, rekao je Trump u intervjuima za njemački tabloid Bild i londonski Times u izdanju od ponedjeljka.

“Trebalo bi da štitimo te zemlje, ali mnoge od njih ne plaćaju šta bi trebalo. To je veoma nepošteno prema SAD”, kazao je Tramp, prenosi B92.

Evropa uzvraća Trumpu za komentare da je NATO ‘zastarjela organizacija’

Njemačka kancelarka Angela Merkel danas je oštro odgovorila na komentare novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa nakon što je nazvao NATO savez “zastarjelim” i kritizirao politiku otvorenih vrata prema izbjeglicama od njemačke kancelarke, prenosi AFP.

U žustrom intervjuu koji je dao za dvoje evropskih novina, Trump je uputio niz verbalnih napada prema Evropi, pozdravljajući odluku Velike Britanije da napusti Evropsku uniju i dodavši da će još nekoliko zemalja napustiti blok.

Uz strah koji raste u Evropi zbog sumnji u predanost Trumpa  transatlantskom savezu i naznaka da će se on okrenuti prema Rusiji, Merkel je upozorila da Europa sada mora preuzeti odgovornost za samu sebe.

-Mi Evropljani držimo našu sudbinu u sopstvenim rukama – rekla je Merkel novinarima u Berlinu kada su je pitali da komentira Trumpove kritike, dodavši da će raditi na tome da EU jača svoju ekonomiju i da ustraje u borbi protiv terorizma.

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier rekao je da je Europa zapanjena Trumpovim komentarima o NATO-u, samo pet dana uoči inauguracije ovog milijardera i biznismena za budućeg predsjednika SAD-a.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj