NAKON PRVE TRUMPOVE KONFERENCIJE: Počeo strmoglavi pad dolara!

Na svjetskim valutnim tržištima dolar je oslabio i prošle nedjelje, drugu sedmicu zaredom, jer predsjednik SAD-a Donald Trump još nije objavio svoje planove. Euro je, četvrtu nedjelju zaredom, ostvario dobitke u odnosu na američku valutu, što je njegov najduži dobitnički niz od 2014.

Kurs eura prema dolaru sada iznosi 1,0640 dolara, što predstavlja rast od 1,05 odsto u odnosu na prethodni petak. Dolar je oslabio i u odnosu na druge vodeće svjetske valute. U odnosu na japansku valutu, cijena dolara je pala 2,10 odsto, na 114,50 jena. Dolarov indeks, koji meri vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, oslabio je prošle nedjelje 0,7 odsto.

Od američkih predsjedničkih izbora, 8. novembra, vrijednost dolara kretala se na najvišim nivoima u 14 godina jer se očekivalo da će Trampova administracija ubrzati rast privrede, ali i inflacije u SAD-u, zbog čega bi američka centralna banka mogla da ubrza tempo povećanja kamata u narednom periodu.

Međutim, prva konferencija za medije Donalda Trampa, u četvrtak, je razočarala investitore, jer se na konferenciji nije mogao čuti ni jedan odgovor na stvarno važna pitanja, pa je dolar posljednjih dana izgubio na zamahu.

“Posljednjih dana investitori nisu skloni rizičnijim investicijama. Јednostavno nedostaju informacije o Trampovim planovima u vezi fiskalnih podsticaja, poreske reforme i labavljenju regulative“, kaže Karl Šamota, direktor valutnog odjeljenja u “Cambridge Global Payments”.

Podsjetimo, trgovci su se nadali da će Tramp na konferenciji za novinare izneti detalje svojih predizbornih obećanja, kao što su rezanje poreza i velika infrastrukturna potrošnja, ali je on umjesto toga dao izuzetno malo informacija, što je probudilo neizvjesnost u pogledu njegovih aspiracija da postakne rast američke ekonomije.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj