SEKULARNA REPUBLIKA PRETVORENA U ERDOGANOV KALIFAT: Turski parlament podržao ustavne reforme!

Poslanici turskog parlamenta podržali su sinoć kontroverzne ustavne reforme koje predviđaju proširenje ovlašćenja predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana. Kako je prenio AFP, poslanici su podržali i posljednji, 18. član novog ustava poslije maratonske debate koja je trajala skoro cijelu nedjelju.

Predviđeno je da u srijedu, 18. januara, bude održan i drugi krug glasanja u parlamentu. Mediji navode da su 344 poslanika bila za, 131 protiv. Predložene promjene ustavnih amandmana trebalo bi da omoguće predsjedniku da bude glavni nosilac izvršne vlasti, da imenuje Vladu, predlaže budžet i proglašava vanredno stanje u državi. Izmjenama bi se i broj mjesta u parlamentu povećao sa 550 na 600, redukovala minimalna starost članova parlamenta sa 25 na 18 i uredilo da se predsjednički i parlamentarni izbori održavaju istog dana.

Glavne opozicione stranke ističu da će time previše moći biti u Erdoganovim rukama. Sa druge strane, vlada smatra da će jak predsjednički sistem smanjiti nestabilnost u zemlji, a premijer Binali Jildirim kazao je da postoji velika potreba za ustavnim reformama, najviše zbog terorizma. Reforma će Erdoganu omogućiti da imenuje i smjenjuje ministre u vladi, da odlučuje o rukovodstvu vladajuće stranke i da vlada do 2029, a takođe predviđa predsjedničke i opšte izbore 2019, sa maksimalno dva petogodišnja mandata.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj