ŠEF BRITANSKE DIPLOMATIJE: Nakon Brexita SAD i Britanija potpisuju ugovor o slobodnoj trgovini

Šef britanske diplomatije Boris Johnson izjavio je danas da će Britanija i SAD zaključiti Sporazum o slobodnoj trgovini koji je od obostrane koristi nakon što je novoizabrani američki predsjednik Donald Trump iznio slično mišljenje.

“Veoma je dobra vijest da SAD žele dobre trgovinske odnose sa Londonom i to veoma brzo. Posebno je dobro što je ta izjava došla od novoizabranog predsjednika Trumpa”, istakao je Johnson novinarima po dolasku u Brisel na sastanak šefova evropskih diplomatija u Brisel.

On je naglasio da je jasno da Sporazum o slobodnoj trgovini mora biti sklopljen na taj način da bude u obostranom interesu SAD i Britanije.

“Ne sumnjam da će to tako i biti”, rekao je Jonnson.

U intervjuu za britanski dnevnik “Times” Trump je pozdravio izlazak Britanije iz EU navodeći da će time biti omogućena šansa za zaključenje bilateralnih trgovinskih sporazuma.

Glasnogovornica Therese May: Priče o teškom Brexitu su spekulacija

Medijski izvještaji da će britanska premijerka Theresa May objaviti planove o “teškom Brexitu” u govoru koji će održati u utorak su “spekulacije”, izjavila je u ponedjeljak njena glasnogovornica.

Novine su sugerirale da bi May u svom sutrašnjem govoru mogla izložiti planove o prioritetnoj ulozi kontrole imigracije i o bilateralnim trgovinskim sporazumima dok Britanija napušta jedinstveno tržište i carinsku uniju EU.

Upitana da li tržišta s pravom očekuju pokazatelje “teškog” Brexita bez pristupa jedinstvenom tržištu, glasnogovornica je izjavila: “To je spekulacija”.

Vrijednost funte u ponedjeljak je pala čak za 1,5 posto, pogođena medijskim izvještajima da će May nagovijestiti put Britanije ka “teškom” Brexitu iz Evropske unije, prenosi Reuters.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj