TRUMP ODABRAO METU? EU je instrument Njemačke, napustit će je i drugi, a NATO je zastarjela organizacija!

Izabrani predsjednik SAD Donald Tramp ocijenio je da Evropska unija postala instrument za Njemačku i da će poslije Velike Britanije i druge zemlje napustiti Uniju. U intervjuu za britanski list Tajms i njemački Bild, Tramp je rekao da je njemačka kancelarka Angela Merkel najmoćniji evropski lider, ali da je napravila “katastrofalnu grešku” prihvativši više od milion izbjeglica.

“Ako pogledate EU, to je Njemačka, to je u suštini instrument za Njemačku”, izjavio je Tramp, dovodeći u vezu pitanje migranata s britanskim referendumom o izlasku iz EU, prenio je BBC. Tramp je izrazio uvjerenje da Brexita ne bi bilo da zemlje EU nisu bile primorane da prihvate toliki broj izbjeglica sa svim problemima koje je to donijelo i da je to bila posljednja kap koja je prelila čašu.

Prema njegovom mišljenju, Velika Britanija je postupila pametno kada je odlučila da izađe iz EU. “Zemlje žele svoj identitet i Ujedinjeno Kraljevstvo je željelo svoj identitet”, rekao je Tramp, ocijenivši da će još zemalja krenuti tim putem. “Ljudi ne žele da drugi dolaze i uništavaju njihovu zemlju. U ovoj zemlji imaćemo veoma jake granice od dana kada ja dođem”, rekao je Tramp.

Govoreći o spoljnopolitičkim ciljevima svog mandata, Tramp je rekao da će mu prioritet biti da napravi pravednije trgovinske sporazume za SAD i da smanji trgovinski deficit SAD s ostatkom svijeta, posebno s Kinom. Na pitanje o mogućem sporazumu s Rusijom, Tramp je rekao da bi trebalo da uključi “značajno smanjenje” nuklearnog oružja u zamenu za ukidanje američkih sankcija.

Za invaziju na Irak 2003. godine Tramp je rekao da je to možda najgora odluka donijeta u historiji SAD, a kada je u pitanju Sirija smatra da treba da budu formirane bezbjedne zone. Tramp je za NATO rekao da je zastario i da ne plaćaju sve članice koliko bi trebalo, ali da je taj vojni savez za njega “veoma važan”.

“NATO ima problema. Ta alijansa je zastarjela jer je prije svega kreirana prije mnogo, mnogo godina”, rekao je Tramp u intervjuima koje danas objavlljuju njemački tabloid “Bild” i londonski “Tajms”. “Trebalo bi da štitimo te zemlje, ali mnoge od njih ne plaćaju šta bi trebalo. To je veoma nepošteno prema SAD”, kazao je Tramp.

Štajnmajer: Zabrinjavaju izjave Trampa o NATO

Komentari novog američkog predsjednika Donalda Trampa o tome da je NATO zastarjela organizacija izazivaju zabrinutost među zvaničnicima NATO, izjavio je danas šef njemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer.

Štajnmajer se sastao ranije danas sa šefom NATO Jensom Stoltenbergom, prenosi AFP. “To je u suprotnosti sa onim što je rekao novi američki ministar odbrane na saslušanju prije nekoliko dana i moramo da vidimo kakve će to imati posljedice po američku politiku”, rekao je Štajnmajer.

Novoizabrani američki predsjednik Donald Tramp izjavio je da je NATO “zastarjela organizacija” koja se “nije trudila da se bavi terorizmom”.

Kineski mediji: Tramp se igra vatrom

Novoizabrani predsednik SAD Donald Tramp govori kao “ruki”, pišu danas kineski državni mediji ocijenjujući da je “dostojan prezira” način na koji on upotrebljava američku poziciju o Tajvanu kao monetu za potkusurivanje. Kritikujući Trampovu strategiju, tabloid Global Times poručuje da će Peking imati jak odgovor na bilo kakvo razmatranje politike “jedne Kine”.

“U prošlosti, Tramp je umio da nas razbjesni, ali sada ga smatramo smiješnim. Uz nagli uspon u političkom životu, on je bio nevjerovatno samouveren u svom prividnom znanju posla, iako govori kao ruki”, navodi taj list. Kineski list na engleskom jeziku China Daily optužuje Trampa da se “igra vatrom”, prenosi AP. “Ukoliko je Tramp odlučan da odigra taj potez pri stupanju na dužnost, neizbježno će uslijediti period žestokih, štetnih interakcija jer Peking neće imati izbora nego da skine rukavice”, navodi taj list.

Ministarstvo spoljnih poslova Kine saopštilo je u nedjelju da se o politici “jedne Kine” ne može pregovarati, ponovo odbacivši nagovještaj Trampa da bi američku politiku u pogledu Tajvana mogao da iskoristi kao “monetu za potkusurivanje” između dvije strane. “Vlada Narodne Republike Kine je jedina legitimna vlada koja predstavlja Kinu. To je činjenica koju je priznala međunarodna zajednica i koju niko ne može da promijeni”, rekao je portparol kineskog Ministarstva Lu Kang.

Tramp je u petak za Wall Street Journal rekao da je “sve podložno pregovorima, uključujući politiku “jedne Kine”, podseća američka agencija, ocenjujući da je taj intervju najnoviji znak da će Tramp uzdrmati američko-kineske odnose, posebno kad je riječ o Tajvanu, koji Kina smatra ključnim nacionalnim interesom. Kina je već gnijevna zbog telefonskog razgovora koji je Tramp prošlog mjeseca imao sa predsjednikom Tajvana Cai Ing-ven, što je bilo prvi put da je jedan američki predsjednik, odnosno novoizabrani predsjednik, javno razgovarao sa liderom Tajvana u posljednjih skoro 40 godina.

Otkako je priznao Peking 1979, Vašington odžava samo nezvanične odnose sa Tajvanom, ostrvo sa samoupravom koje Peking smatra svojom teritorijom, ali je Tramp, otkako je pobijedio na predsjedničkim izborima u novembru, više puta zaprijetio promjenom takve politike. Peking je do sada više puta ponovio svoje odbijanje da pregovara o Tajvanu, a kineski politički posmatrači su danas izrazili očekivanje da se odgovor Pekinga promijeniti nakon Trampove inauguracije 20. januara.

Nakon što je više puta napao Kinu tokom predizborne kampanje, Tramp je nastavio da kritikuje Peking putem Twittera zbog vojnog jačanja u spornim oblastima Južnog kineskog mora, podsjeća američka agencija.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj