NASTAVLJEN PROCES: Milović svjedoči na suđenju optuženima za ubistvo Slavka Ćuruvije

Suđenje optuženima za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije nastavljeno je u utorak u Specijalnom sudu u Beogradu svjedočenjem penzionisanog načelnika Uprave kriminalističke policije Rodoljuba Milovića. On je rekao da tokom istrage o ubistvu Ćuruvije nije trpio ničije pritiske, niti mu je prijećeno, a da je samo u dva slučaja došlo do kako je rekao “polupritisaka”.

Milović je rekao i da je, pošto je poslije saslušanja pušten Miroslav Kurak (optužen za ubistvo Ćuruvije) obaviješten da je tadašnji ministar unutrašnjih poslova Dušan Mihajlović tražio da se ponovo uhapsi. “Zahtijevao je potom i da se po novinama piše da smo riješili slučaj i da su Luka Pejović i Predrag Jocić ubili Ćuruviju, što smo odbili”, rekao je Milović.

On je naveo i da su se Pejović i Jocić žalili suprugama i članovima porodice da ih neko lažno označava kao potencijalne ubice Ćuruvije. “Kada je Joicć ubijen u Balkanskoj ulici, Pejović nam je rekao da misli da politika stoji iza toga”, rekao je Milović dodavši da je Pejović mislio da njega i Jocića “neko etiketira kao potencijalne ubice Ćuruvje”.

On je naveo i da je Pejović ubijen prije nego što je došlo do razgovora na kome je trebalo policiji da omogući kontakt s nekom osobom, u vezi ubistva Ćuruvije.

Milović je bio pripadnik policijske grupe Poskok koja je poslije petooktobarskih promjena 2000. istraživala politička ubistva iz perioda vlasti Slobodana Miloševića, a uz slučaj Ćuruvija, bavila se i zločinom na Ibarskoj magistrali i ubistvom Ivana Stambolića.

Ćuruvija je ubijen na Vaskrs 11. aprila 1999. u Beogradu, a za njegovo ubistvo Tužilaštvo za organizovani kriminal tereti tadašnjeg načelnika DB Radomira Markovića, načelnika beogradskog centra DB Milana Radonjića i bivšeg glavnog inspektora Druge uprave DB Ratka Romića.

Po optužnici, Ćuruviju je ubio Miroslav Kurak koji je u bjekstvu, a saučesnik mu je bio Ratko Romić koji je kao i Radonjić uhapšen u januaru 2014. Optuženi su tokom prethodnih ročišta odbacili svaku povezanost s tim zločinom.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj