POZIVNICA SAD-u, KURDI IZOSTAVLJENI! Čavušoglu: Na pregovorima u Astani neće se naći YPG

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu je u utorak u vezi s pregovorima o sirijskoj krizi, u Astani istakao da Turska dijeli mišljenje s Rusijom u vezi s učešćem SAD-a na predstojećim pregovorima.

Nakon sastanka sa čelnicima Vijeća za visoko obrazovanje Turske (YOK) u Ankari, Cavusoglu je izjavio kako predstavnici Turske, Rusije i Irana užurbano rade na izradi dokumenta o sankcijama za sve koji krše primirje u Siriji.

“Nažalost, vidimo da još uvijek režim i neke grupe krše postignuto primirje. Čak se povremeno dešavaju i zračni napadi”, rekao je Cavusoglu, naglasivši da se sve strane trebaju ponašati odgovorno.

Istakao je da se još uvijek razmatra ko će biti pozvan na pregovore u Astani.

“Dijelimo mišljenje s Rusijom u vezi s učešćem SAD-a. Tu nema nikakvih problema. Trenutno je skoro sigurno da će učešće uzeti UN, Turska, Rusija, Iran i SAD. Ovim zemljama će biti upućene pozivnice. S druge strane, u Astani se neće naći YPG. Ne možemo prihvatiti da se predstavnici jedne terorističke organizacije nađe za pregovaračkim stolom. To nećemo dozvoliti”, kazao je Cavusoglu.

Naglasio je da će biti nastavljena borba protiv terorističkih organizacija koje, kako je rekao, nerijetko djeluju udruženo.

Planirani sastanak zvaničnika Turske, Rusije i Irana u Astani, u Kazahstanu će biti održan 23. januara.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj