‘SOPRANOSI’: 18 godina od nastanka remek-djela pop kulture

Televizijska kuća HBO obilježila je jubilej 18 godina otkako je emitovana prva epizoda kultne serije “Porodica Soprano”. Ova slavna krimidrama je tokom godina emitovanja držala milione gledalaca prikovane uz male ekrane šest sezona.

Serijal prati porodicu Soprano, prije svega glavnog protagonistu Tonija Soprana, Italijana umiješanog u mafijaške poslove, kojeg tumači glumac Džejms Gandolfini. Pored mafijaških obračuna i sukoba, ono što je osvojilo kritičare i publiku je izgradnja likova i njihovi stvarni problemi u datim okolnostima, kao i česte scene u kojima Toni priča sa svojim psihijatrom Dženifer Melf, što je njegov lik učinilo realnim čovjekom sa problemima s kojima se svi sukobljavaju. Na zvaničnoj stranici serije “The Sopranos” čelnici kuće HBO pitali su obožavaoce šta je to što je čini televizijskim klasikom?

“Kompleksnost lika koji je izgradio Džejms Gandolfini. Koliko god mi njegove životne odluke bile odvratne, duboko sam vjerovao da je dobar čovjek. Potpuno ste izmanipulisani njegovim šarmom i beskrajnom ljubavlju prema porodici. On je sjajan lik. Eto šta čini seriju klasikom”, rekao je jedan od čitalaca i obožavaoca serije.

“Porodicu Soprano” kritičari smatraju jednom od najboljih televizijskih serija svih vremena. Piter Biskind iz “Vanity Faira” nazvao ju je možda najvećim remekdjelom pop kulture svog vremena.

Obožavaoci serije su takođe navodili da je jezgro priče ovog serijala prijateljstvo i porodične vrijednosti i da te vrijednosti i nakon 18 godina čine ovu seriju najboljom ikada emitovanom na televiziji, dok je urednik “The New Yorker” magazina Dejvid Remnik nazvao seriju najbogatijim dostignućem u televizijskoj istoriji.

“Porodica Soprano” je tokom emitovanja osvojila brojne nagrade, među kojima je bar po jedan glumački “Emmy” svake takmičarske godine. Džejms Gandolfini i Edi Falko bili su šest puta nominovani za najboljeg glavnog glumca i glumicu, a oboje su osvojili po tri nagrade. Džo Pantoliano 2003. godine je osvojio “Emmy” za najboljeg sporednog glumca, a Majkl Imperioli i Drea de Mateo 2004. za njihove sporedne uloge u seriji. “Porodica Soprano” je osvojila dvije uzastopne nagrade “George Foster Peabody” 2000. i 2001. godine. Samo su dvije serije u istoriji osvojile nagradu dvije godine uzastopno. Serija je zaradila i brojne nominacije za “Zlatne globuse”, osvojivši jedan 2000. godine za najbolju dramsku seriju i značajnije nagrade reditelja, producenata, scenarista i glumaca.

(Global CIR/Nezavisne)

Komentiraj