VRIJEME JE ZA NEZAVISNU PALESTINU? Lavrov: “Ispoštovati prava palestinskog naroda”

 Ministar vanjskih poslova Rusije Sergey Lavrov je u ponedjeljak u Moskvi, tokom razgovora s predstavnicima palestinskih političkih partija i pokreta, upozorio na negativne posljedice nejedinstva među političkim partijama u Palestini. Istakao je da nedostatak jedinstva među palestinskim političkim partijama i pokretima otežava postizanje važnih rješenja za određene probleme u Palestini.

“Potrebno je, koliko god to bilo teško, postići konsenzus kako bi se ispoštovala prava palestinskog naroda. U konačnici, znamo da je zajednički cilj svih vas formiranje palestinske države u kojoj bi živjeli u miru i sigurnosti sa svim susjedima“, rekao je Lavrov. Ruske vlasti su ranije saopćile kako su spremne doprinijeti mirovnim pregovorima između Izraela i Palestine.

“Pozivamo Francusku i učesnice Pariške konferencije da priznaju Palestinu”

Saeb Erekat, generalni sekretar izvršnog odbora Palestinske oslobodilačke organizacije pozdravio je izjavu s mirovne konferencije u Parizu u kojoj je kako kaže istaknuta važnost okončanja izraelske okupacije koja je počela još 1967. godine, i čije okončanje je u skladu s međunarodnim pravom i međunarodnim rezolucijama, uključujući i rezoluciju Vijeća sigurnosti 2334, prenosi WAFA.

-Cijenimo učešće svakog pojedinca i svake države, kao i njihovo zalaganje za prava našeg naroda koji želi da uspostavi suverenu državu u kojoj će se živjeti u miru i sigurnosti  zajedno s Izraelom. Ponovo je stvoren poticaj za borbu protiv izraelske okupacije i naseljavanja području Palestine -rekao je Erekat.

Naglasio je da je to poruka Izraelu, da se pridržava međunarodnog prava  te da okonča vojnu okupaciju Palestine u cilju postizanja mira i stabilnosti u regiji i svijetu. -Vrijeme je da se prestane baviti Izraelom kao zemljom koja je iznad zakona i koja je poznata po svom sistematskom narušavanju međunarodnog prava kao i prava našeg naroda – naglasio je  Erekat.

On je pozvao Francusku da što prije prizna Državu Palestinu s njenim granicama iz 1967. godine, te istočnim Jeruzalemom kao glavnim gradom.

Također pozivamo sve zemlje učesnice mirovne  konferencije u Parizu, uključujući evropske zemlje i Sjedinjene Američke Države, koje su do sada podržale rješenje ‘dvije države’ kao jedino izvodljivo rješenje, da priznaju Palestinu u skladu sa svojim priznanjem Izraela, te na njihov angažman  za rješenje o ‘dvije države’ – rekao je Erekat, prenosi WAFA.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj