ZABRANA PUTOVANJA I RASPOLAGANJA IMOVINOM: SAD uvele sankcije Miloradu Dodiku

Sjedinjene Američke Države uvele su danas sankcije Miloradu Dodiku, predsjedniku Republike Srpske, saznaje ekskluzivno “Blic”. Sankcije protiv Milorada Dodika podrazumjevaju zabranu putovanja u SAD i zamrzavanje imovine na teritoriji SAD, kao i u svim zemljama koje se budu pridružile sankcijama.

Podsjećamo, pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju, Hojt Ji (Hoyt Yee) nedavno je za Glas Amerike izjavio da će Washington, kao garant Dejtonskog sporazuma, pomoći institucijama BiH da “pozovu na odgovornost i onemoguće individue, političare koji štete BiH, tako da oni neće moći nastaviti sa nanošenjem takve štete našoj zemlji”!

Podsjetio je da se i u obraćanju kandidata za američkog novog državnog sekretara, gospodina Tillersona, čulo da Sjedinjene Države “smatraju da je izuzetno važno sve naše partnere, prijateljske države, držati odgovornima u pogledu onog što su prihvatili kao obaveze, što su obećali”.

“Lideri Bosne i Hercegovine su svojevremeno potpisali Dejtonski sporazum , i dužni su poštovati Ustav BiH, i sve zakone zemlje. Zato, svako u BiH ko želi, ili pokušava izbjeći poštivanje dejtonskog Ustava i zakona, mora odgovarati za to”, izjavio je, između ostalog, Ji za Glas Amerike.

 

 

(Global CIR/Vijesti.ba)

Komentiraj