DODIK SE OBRATIO JAVNOSTI NAKON POTVRDE SANKCIJA: Za 14 minuta čak 18 puta izgovorio “Odlazeća američka administracija”

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik obratio se javnosti nakon što su mu Sjedinjene Američke Države u utorak uvele sankcije.

“Crna lista” na kojoj se Dodik našao podrazumjeva zabranu putovanja u SAD i zamrzavanje imovine na teritoriji SAD, kao i u svim zemljama koje se budu pridružile sankcijama.

– Važno je da ovo nisu sankcije protiv RS. Osjećam se ponosno. Ja nemam nikakvu imovinu u SAD, pa po tom osnovu nisu mogli ništa ni blokirati. Imam u Srbiji, ali to za mene nije inostranstvo. Ja sam pod sankcijama raznih ljudi iz administracije. Ovo je sad samo objavljeno. Ponosan sam što upravo u tom vremenu od kada vodim RS što nisam bio spreman da pod silnim pritisicima prihvatim da predam policiju RS i izvršim reformu koju su tražili. Ponosam sam što sam odbio butmirski proces. Ponosam sam što nikada nisam pristao da mijenjan Ustav BiH kako je to tražila odlazeća američka amdinistracija. Ponosam sam što nisam dozvolio da se ukine dan RS – istakao je Dodik.

– Ovu nisu sankcije SAD. Ovo su sankcije onih koji su poraženi na izborima. Teško je govoriti o tome kao o potezu jedne države. Nisam iznanađen ovim potezom, jer sam posljednih deset godina čuo toliko prijetnji da sam znao da će ih realizirati kada se budu povlačili. Kao što vidite njihova politka je doživjela slom, a ja sam i dalje politički aktuelan. Odluku je dakle saopćila administacija koja će za dva dana biti dio američke historije – rekao je predsjednik RS.

Dodik je dodao da je ambasadorica Cormack nepoželjna osoba na teritoriji RS i da će zatražiti od Ministarstva vanjskih poslova BiH da je proglasi personom non grata.

On je rekao da ukoliko se to ne učini protiv Cormack pokrene krivična prijava zbog kako je rekao kršenja međunarodnog prava, kršenja Ustava BiH time što se miješala u unutrašnje stvari BiH.

Dodik za 14 minuta čak 18 puta izgovorio “Odlazeća američka administracija”

Kako je to radio i uoči odluke o sankcijama, Milorad Dodik i na današnjoj je konferenciji za medije, za sve nevolje u kojima se našao optužio je “Odlazeću administraciju Sjedinjenih Američkih Država”, prenosi “Vijesti.ba”.

Predsjednik RS je tokom press konferencije u 14 minuta nastupa čak 18 puta izgovorio riječi “odlazeća američka administracija“!

Ovo su neki od citata:

– odluku je saopštila odlazeća američka administracija

– RS je pod kontinuiranim udarom odlazeće američke administracije

– odlazeća administracija nije uspjela

–  nisam podlegao pritisku odlazeće američke administracije

– odbacujem duh Dejtona koji je promovirala odlazeća američka administracija

– ovo je manifestacija sile odlazeće američke administracije

– isfrustrirana odlazeća američka administracija

– teško je govoriti o potezu odlazeće američke administracije

– izabran sam voljom naroda a ne odlazeće američke administracije

– čuo sam toliko prijetnji od odlazeće američke administracije

Radi se o svjesno kreiranom i nerealnom spinu da će “nova administracija skinuti Dodiku sankcije”, pišu “Vijesti.ba”.

 

 

(Global CIR/Avaz/Vijesti.ba)

Komentiraj