MALI SIGNALI PUTINU I TRUMPU? Sastanak Xija i Porošenka otvora novo poglavlje u odnosu Kine i Ukrajine

Sastanak između kineskog predsjednika Xi Jinpinga i njegovog  ukrajinskog kolege Petra Porošenka u švicarskom gradu Davosu otvorio je novo poglavlje u odnosima između Kine i Ukrajine, saopćili su lokalni eksperti.

Viktor Kiktenko, čelnik Ukrajinskog udruženja sinologa, izjavio je za Xinhuu kako je sastanak između dvojice čelnika, koji se desio uoči uvodnog zasjedanja 47. Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu, nagovijestio spremnost dvije zemlje da prodube njihovo tradicionalno prijateljstvo i cementiraju političko povjerenje.

– Tokom proteklih nekoliko godina, nakon promjene vlasti u Ukrajini, brojni eksperti u više navrata su izjavljivali kako je veoma bitno za kinesko-ukrajinske odnose da se oživi politički dijalog  na najvišem nivou. To je razlog zašto je ovaj sastanak od vitalnog značaja u smislu političkih odluka – kazao je Kiktenko.

Razgovori, na kojima su se dvojica čelnika saglasila da ojačaju razmjene mišljenja između vlada, mogao bi postaviti solidan temelj za posjete na visokom nivou između dvije zemlje, dodao je ekspert.

– Vjerujem da je ovaj sastanak priprema za naredni, bitniji korak – za zvaničnu posjetu. Najvjerovatnije, to će biti posjeta ukrajinskog predsjednika Kini. Ja lično, i brojni ukrajinski eksperti, nadamo se da će se ta posjeta desiti u narednoj godini – kazao je Kiktenko.

Također je naglasio značaj susreta za jačanje ekonomskog partnerstva između Kine i Ukrajine.

– To nije bitno samo s političkog aspekta, nego i s poslovnog. Sastanak na najvišem nivou dvojice čelnika bio bi signal za poslovnu zajednicu da bi se ukrajinsko-kineske poslovne veze trebale dodatno razvijati i dobiti novi poticaj – naglasio je.

Njegove stavove ponovio je drugi ukrajinski ekspert za međunarodne odnose Denis Nečeporuk, koji je primijetio da su razgovori Xija i Porošenka mapirali pravac dodatne ekonomske saradnje dvije zemlje.

– Nadamo se da će ozbiljni pregovori između dvije zemlje biti održani u periodu 2017-2018. godine o intenziviranju ulaganja i ekonomskih procesa – kazao je Nečeporuk, koji je također čelnik nevladine orgasnizacije “Unija ukrajinsko-kineskog prijateljstva i saradnje”.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj