PROŠLI SMO KROZ STRAHOTE, UČINIT ĆEMO SVE DA ZAŠTITIMO OVAJ NAROD! Mektić: Tužilaštvo BiH da sasluša pojedince koji najavljuju rat

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH Dragan Mektić ocijenio je da se situacija u BiH drastično i značajno komplikuje, zbog onih koji pominju ratne opcije i ratnu retoriku. “Mi smo prošli kroz strahote i učinićemo sve da zaštitimo ovaj narod”, rekao je Mektić na konferenciji za novinare u Sarajevu i poručio da rat i ratna politika neće proći.

On je upitao eksperta za borbu protiv terorizma Dževada Galijašević koji je najavio mogućnost rata na proljeće, kao i bivšeg ratnog komandanta Armije BiH Atifa Dudakovića koji je poručio mladima da kupuju ratne uniforme i šatore, da li oni poručuje mladima i investitirima da bježe iz BiH.

Mektić je pozvao Tužilaštvo BiH da Galijaševića i ostale koji najavljuju rat saslušaju, utvrde kako su došli do tih informacija i da ih procesuiraju, jer su to, tvrdi ministar bezbjednosti, izmišljotine. On je pozvao građane da ne nasjedaju na, kako kaže, nacionalističku retoriku i provokacije.

Mektić je rekao da kabinet predsjednika RS Milorada Dodika, preko Pere Simića kroz priču o krizi u regionu želi da destabilizuje Aleksandra Vučića kako on ne bi bio predsjednički kandidat. “Tvrdim da na taj način protežiraju organizaciju strukturu koja podržava Vuka Jeremića”, kaže Mektić.

Komentarišući sankcije SAD predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, Mektić je rekao da ne likuje i da nije sretan zbog toga, te da ne podržava uvođenje sankcija. “Ali, kada je riječ o Miloradu Dodiku pitam se kako će nas on voditi u evropske integracije kada je na `crnoj listi`, a još će gore biti ako SAD predlože i drugim zemljama Evrope ovakve sankcije”, kaže Mektić.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj