KAKO NASTAJU ČAROBNI KRUGOVI? Naučnici riješili veliku misteriju pustinje Namib

Čarobni krugovi u pustinji Namib se smatraju jednom od najvećih prirodnih misterija, s brojnim teorijama zavjere kako iza njih stoji uticaj vanzemaljaca ili bogova. Ovi krugovi su poredani u obliku saća, prečnika su 2-12 metara i protežu se pustinjom između Angole i Južnoafričke republike pretvarajući pejzaž u površinu poput Mjeseca.

Naučnici sada vjeruju da su konačno razotkrili šta je uzrok neobičnih krugova u pustinji Namibije. Istraživači smatraju da su ovi obrasci u vegetaciji pustinje stvoreni usljed kombinacije ponašanja biljaka i insekata, piše u časopisu Nature.

Naučnici sa Univerziteta Prinston imali su dvije vodeće teorije za ove čarobne krugove. Prva teorija ukazuje da su biljke oko magičnih krugova pomogle svojim komšijama, ali u borbi sa udaljenim pojedincima za vodu i druge oskudne hranljive sastojke, poput nadvlačenja konopca, piše Daily Mail. Ovo natezanje je uzrokovalo pejzaž u prestenovima duboko ukorijenjenih biljaka koje su u stanju da isuše vodu iz glavnog rezervoara.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj