PREDSJEDNIK ODBORA ZA LJUDSKA PRAVA BUNDESTAGA: Brand: Tražio sam od Vlade Njemačke da kazni Dodika!

Predsjednik Odbora za ljudska prava u njemačkom Bundestagu Mihael Brand (Michael Brand), jedan od partijskih saradnika njemačke kancelarke Angele Merkel u CDU, u razgovoru za “Avaz” kazao je da je tražio da unutar Evropske unije budu pokrenute sankcije protiv predsjednika RS Milorada Dodika.

Brand je za “Avaz” istakao da sada treba uslijediti efikasan odgovor na ratne huškače na Balkanu, dodavši da je od ministra vanjskih poslova Njemačke Franka-Waltera Steinmeiera zatražio “blagovremenu i jasnu reakciju”.

– Diplomati u Briselu i Berlinu ne smiju duže biti puki gledaoci ove situacije, vremena je sve manje. Dodikova najava o jednostranom pomjeranju granica u Evropi opasna je igra vatrom. Kada osigurač počne gorjeti, bit će prekasno – kazao je Brand.

Istakao je da Dodik u znatnoj mjeri ugrožava suverenitet i teritorijalni integritet BiH te da je evidentno da jednostrano traži promjene granica na Balkanu.

– Nacionalisti u Bosni i Hercegovini, na Kosovu i u Srbiji testiraju koliko daleko mogu ići sa EU. Nakon snažnog signala Sjedinjenih Američkih Država, Njemačka i EU ne smiju se više i sklanjati ili saginjati pred ovim problemom. Jer, nikakva reakcija također je reakcija. Pogrešni ljudi ovaj bi signal jako dobro razumjeli – naglasio je Brand.

Kako je kazao, ako bi Evropljani kod ovakve eskalacije usred Evrope doživjeli još jedan neuspjeh, to ne bi ostalo bez posljedica.

– Radi se o stabilnosti i sigurnosti u Evropi, posebno za Njemačku. Nedavne eskalacije između Srbije i Kosova baš se uklapaju u obrazac ispravljanja grešaka. Sve ovo ne dešava se slučajno. To je ista nacionalistička retorika kao i ona koja je stizala od Slobodana Milošević uoči ratova devedesetih godina – rekao je Brand.

Spiegel Online:  Njemačka (ne)će uvesti sankcije Dodiku

Na Zapadnom Balkanu je ponovo krizno stanje, naconalisti jačaju, piše Spiegel Online. List navodi, pozivajući se na krugove bliske vladi u Berlinu, da se Njemačka neće pridružiti sankcijama protiv Dodika.

„U sjenci velikih kriza u Siriji i Ukrajini na jugoistoku Europe tinjaju konflikti koji bi, kako smatraju promatrači, svakog trenutka mogu prerasti u oružane sukobe. Prije svega su krize u BiH i na Kosovu ponovo virulentne. Bosansko-austrijski politolog Vedran Džihić nedavno je stanje na Zapadnom Balkanu opisao sumornim. On kaže da je demokratizacija regiona pod znakom pitanja. „U međuvremenu je sve ponovo otvoreno, a mogući su brojni scenariji”, rekao je Džihić za Spiegel.

Spiegel dalje piše da je proslava Dana Republike Srpske u Banja Luci, unatoč odluci Ustavnog suda BiH, alarmirala još uvijek aktuelnu američku Vladu koja je podigla sankcije protiv predsjednika RS-a Milorada Dodika. „Ovaj potez američke strane čini se da je u Berlinu do sada dobio malo pažnje. Barem takav utisak ima predsjedavajući Odborom za ljudska prava u Bundestagu Michael Brand. Ovaj političar njemačke Kršćansko-demokratske unije je u razgovoru sa Spiegel Online rekao: „Sada je potrebna djelotvorna reakcija protiv političara na Balkanu koji podstiču na rat”. Brandt je od njemačkog ministra vanjskih poslova Franka Waltera Steinmeiera zatražio brzu i jasnu reakciju.” Ipak, kako je saznao Spiegel Online, u dobro informiranim krugovima u Berlinu, trenutno ne izgleda da bi moglo doći do sankcija.

Njemačka vlada, kako piše Spiegel, želi pokušati izvršiti utjecaj drugim sredstvima. „Naposljetku Steinmeier se više puta umiješao u unutarnji konflikt u Makedoniji – javno i iza kulisa”, piše Spiegel Online ocjenjujući da se u nedavnom slučaju oko srbijanskog voza moglo vidjeti koliko je region podložan nacionalnim konfliktima.

Serbien Zug mit der Aufschrift Kosovo ist serbisch im Bahnhof von Belgrad (picture-alliance/AP Photo/D. Vojinovic)

Vučić i Mustafa u Briselu

O slučaju srpskog voza na putu za Mitrovicu piše i austrijski Standard. List piše da bi se u utorak u Briselu trebali sastati srbijanski premijer Aleksandar Vučić i njegov kosovski kolega Isa Mustafa. „Na sastanak je pozvala europska šefica diplomatije Federica Mogherini s ciljem normalizacije odnosa. Razvoj situacije posljednjih dana pokazao je da je neophodan veliki napor obje strane u okviru dijaloga, izjavila je Mogherini.”

„Posljednji put su Vučić i Mustafa u Briselu boravili 27. januara 2016. godine u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa. Do posljednjih napetosti dovela je odluka Beograda da pošalje putnički voz na relaciji između Beograda i Mitrovice na sjeveru Kosova. Voz je na naredbu srbijanskog premijera Vučića zaustavljen kratko pred granicom nakon što je postalo jasno da kosovska granična policija neće dozvoliti njegov ulazak”, piše Standard.

 

 

(Global CIR/DW/Avaz)

 

Komentiraj