NOSILI TRANSPARENTE I UZVIKIVALI PAROLE: Na sjeveru Italije održan protest protiv američkih vojnih baza

Protest u kojem je učestvovalo oko hiljadu ljudi održan je u subotu na sjeveru Italije, u gradu Vičenci.  Učesnici protesta prešli su nekoliko kilometara po historijskom centru drevnog grada. Nosili su transparente i uzvikivali parole protiv velikih infrastrukturnih projekata lokalnih vlasti, kao što su izgradnja auto-puta i kraka brze pruge, kao i protiv američkih vojnih objekata u gradu i njegovoj okolini.

Glavna poruka demonstranata bila je ispisana na ogromnom platnu koje je nosilo više od deset ljudi. Na njemu je bilo napisano: „Zaštita zemlje radi budućnosti bez vojnih baza“. Kolona koja je predvodila demonstracije pripada pokretu koji se zalaže protiv američke avio-baze u sjevernom predgrađu Vičence.


Dok se narod ne pokrene, dok ne izvrši pritisak na vlasti da istjeraju američke vojnike s naše teritorije, političari neće činiti ništa, jer oni za to nisu zainteresovani. Političare je potrebno primorati da nam daju odgovor, a sada oni to ne žele“, rekao je jedan od organizatora protesta Frančesko Pavin.

Na protestima se okupila ne samo politički aktivna omladina nego i predstavnici starije generacije. Mnogi demonstranti su, s obzirom na lijepo vrijeme, poveli i djecu i kućne ljubimce.  Grupa žena je nosila pacifistički plakat „Američki vojnici — napolje iz Italije“, a jedan od najmlađih učesnika protesta nosio je zastavu s precrtanim borbenim avionom.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj