SVE OSTALE DRŽAVE GLEDAJU U NAS: Hrvatska sidro stabilnosti u jugoistočnoj Evropi!

Hrvatski premijer Andrej Plenković ocenio je danas da je Hrvatska “sidro stabilnosti” na jugoistoku Evrope, kao i da svjetski državnici prepoznaju da je hrvatska politika okrenuta mirnom riješavanju otvorenih pitanja sa svim susedima, prenosi Hina.

“Svima je jasno kako je Hrvatska na jugoistoku Evrope sidro stabilnosti, pouzdan saveznik u Sjevernoatlanskom savezu, pouzdana članica i partner unutar EU”, rekao je Plenković u Splitu na obilježavanju godišnjice osnivanja HDZ-a u tom gradu. On smatra kako ti međunarodni čelnici prepoznaju “politiku koja je orjentisana na mirno rješavanje otvorenih pitanja sa svim susjedima”.

“To je, po našem dubokom uvjerenju najbolje i za Bosnu i Hercegovinu i za Crnu Goru, gdje su imali popriličnu nestabilnost i za Makedoniju i za Kosovo i za Albaniju i za Srbiju. Sve su to zemlje koje gledaju na Hrvatsku, naše iskustvo i naš model. Kao što naš model može biti koristan za Ukrajinu i Gruziju u postkonfliktnom smislu i u evropskom pogledu, tako može biti i za naše prve susjede i na tome ćemo raditi sa svim našim drugim ključnim evropskim partnerima”, istakao je Plenković.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj