TRUMPOVE SMJENE NE OBUHVATAJU BiH: Cormack ostaje na poziciji ambasadorice SAD-a u BiH

Ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u BiH Maureen Cormack ostat će na poziciji ambasadorice, jer je ona diplomata od karijere, nije politički postavljena te od nje nije ni zatraženo da podnese ostavku, potvrđeno je Feni u Ambasadi SAD-a u Sarajevu.

Nedugo nakon što je Donald Trump dao zakletvu kao 45. predsjednik SAD-a, svi ambasadori koje je imenovao Barack Obama dobili su otkaz bez imenovanih zamjena, javio je danas Independent.

Iako ostavka ili otkaz ambasadora nije neuobičajna pojava nakon dolaska novog predsjednika SAD-a, pogotovo onog iz druge partije, problem predstavlja Trumpovo neimenovanje njihovih zamjenika koji bi upotpunili vakuum.

Svim ambasadorima iza kojih stoji odluka prošle administracije uručen je otkaz uz naredbu da napuste ambasade do podneva 20. januara, tačno u vrijeme kada je Trump imenovan za predsjednika.

Trumpov tim je najavio takvu odluku još sredinom decembra 2016. i to bez izuzetaka, čak i kada su u pitanju porodice ambasadora sa malom djecom.

Novi američki predsjednik nije imenovao nove ambasadore u više od 80 zemalja svijeta. Na taj način je prerezao direktnu vezu sa nekim izuzetno važnim državama saveznicama kao što su Njemačka, Ujedinjeno Kraljevstvo i Kanada.

Maureen Cormack je na poziciju ambasadorice u BiH došla sa mjesta izvršnog asistenta u Uredu specijalnog izaslanika bivšeg predsjednika Baracka Obame za globalnu koaliciju za borbu protiv DAIŠ-a.

Američki Senat je imenovanje Cormack potvrdio u novembru 2014. godine i to jednoglasno.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj