KINESKI PREDSJEDNIK U OBRAĆANJU ARAPSKOJ LIGI: Kina podržava suverenu Palestinu i Istočni Jerusalem kao njen glavni grad

Predsjednik Kine Xi Jinping je tokom svog obraćanja u sjedištu Arapske lige u Egiptu izjavio kako njegova država u potpunosti podržava nezavisnu Palestinu i Istočni Jerusalem kao njen glavni grad.

Jedan od ključnih faktora mirovnog procesa između Izraela i Palestine jeste sudbina Jerusalema koji i jedna i druga nacija žele kao svoj glavni grad. Palestinci obično kao svoj glavni grad spominju Istočni Jerusalem, u čemu ih podržava i kineski predsjednik.

“Kina čvrsto podržava mirovni proces na Bliskom istoku, te uspostavu u potpunosti samostalne Palestine sa granicama iz 1967. i Istočni Jerusalem kao njen glavni grad”, rekao je Jinping delegatima Arapske lige.

Ipak, Izrael odbija s Palestincima podijeliti nadležnost nad Svetim gradom koji je anektirao još 1967. godine. Ministar zemlje Benjamin Netanyahu je u maju 2015. godine izjavio kako će “Jerusalem zauvijek ostati pod izraelskim suverenitetom”.

Kineski predsjednik ističe kako bi se što prije trebalo pristupiti rješavanju ovog pitanja, jer su prema njegovim riječima dobri odnosi između Izraela i Palestine ključno pitanje za mir na cijelom Bliskom istoku.

Izrael odobrio gradnju novih ilegalnih naselja u istočnom Jerusalemu

Odluka je stupila na snagu samo dva dana nakon što je novoizabrani američki predsjednik Donald Trump položio zakletvu u Washingtonu.

“Dozvole su bile ranije pripremljene, ali vlasti nisu htjele da ih izdaju dok administracija dosadašnjeg američkog predsjednika Baraka Obame, koja je kritikovala naseljeničke aktivnosti Izraela, ne okonča mandat”, kazao je predsjednik Odbora gradske skupštine za planiranje i izgradnju Meir Turgeman, dodajući da još stotine njih čeka na odobrenje.

“Najoštrije osuđujemo izraelsku odluku za odobrenje izgradnje”, kazao je Nabil Abu Rdainah, glasnogovornik palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa.

(Global CIR/Agencije)

 

Objavljeno u:

Komentiraj