PODRŽAO GA I BERNIE SANDERS! Trump potpisao izlazak iz gigantskog Trans-pacifičkog trgovačkog sporazuma (TPP)

Predsjednik Sjedinjenih Država Donald Trump u ponedjeljak je potpisao tri dokumenta kojima se SAD povlači iz Trans-pacifičkog trgovačkog  (TPP) sporazuma, zamrzava zapošljavanje radnika u državnoj službi i zabranjuje stranim nevladinim organizacijama promicanje ili financiranje abortusa, piše Yahoo

“Govorili smo o ovome dosta dugo. Za američke radnike ovo je velika stvar”, kazao je Donald Trump nakon što je u Ovalnom uredu potpisao naredbu za povlačenje iz Trans-pacifičkog sporzuma što je najavljivao još u predsjedničkoj kampanji navodeći kako je taj sporazum za SAD štetan.

Trans-Pacifičko partnerstvo jedno je od najvećih trgovinskih sporazuma koj za cilj ima smanjenje trgovinskih prepreka, postavljanja zajedničkih standarda na tržištu rada te zaštite intelektualnog vlasništva korporacija.

Sporazum koji je 2015. potpisao Barack Obama, obuhvaća Sjedinjene Američke Države i zemlje pacifičkog prstena koje uključuju Australiju, Bruneje, Čile, Kanadu, Japan, Maleziju, Meksiko, Novi Zeland, Peru, Singapur i Vijetnam te se smatralo jednim od najvećih pothvata Obamine administracije.

Sanders: Sa zadovoljstvom ću pomoći Trumpu!

Senator Bernie Sanders pohvalio je predsjednika Trumpa zbog ukidanja Trans-pacifičkog trgovačkog sporazuma, koji je bio u središtu njihovih predizbornih kampanja, iako su se nalazili na suprotnim stranama. Senator iz Vermonta je kazao kako će sarađivati sa Trumpom po pitanju ekonomije, piše Sputnik.

-Vrijeme je da razvijemo novu ekonomsku politiku, koja će pomoći radničkim porodicama, a ne multinacionalnim korporacijama. Ako predsjednik Trump zaista misli ozbiljno o kreiranju nove politike kako bi pomogao američkim radnicima, bit će mi zadovoljstvo da radim sa njim – kazao je Sanders.

-U posljednjih 30 godina imali smo nekoliko trgovinskih ugovora, koji su nas koštale miliona radničkih mjesta i izazvali brže propadanje što je na kraju prouzrokovalo i sve niže plaće za američke radnike- zaključuje Sanders.

 

(Global CIR)

Objavljeno u:

Komentiraj