VELIKA OFANZIVA JEMENSKE VOJSKE I DOBROVOLJACA: Napadnuto nekoliko pograničnih vojnih baza, saudijski vojnici se dali u bijeg!

Jemenska vojska, potpomognuta borcima iz narodnih odbora, pokrenula je žestoke rakete i topničke napade na nekoliko saudijskih graničnih vojnih baza, nanoseći znatne gubitke i oštećenja na njima, javlja Al-Masdar.

Prema izvješću al-Masirah televizijske mreže, jemenske su snage u nedjelju provele veliku ofenzivu ciljajući vojne baze Tabat al-Hamrah, al-Qamamah, Qaem zabid, al-Shabaka te strateški al -Ghavieh vojni logor, uništivši mnogo oklopnih vozila i vojne opreme.

U iznenadnim napadima ubijeno je i ranjeno više desetaka saudijskih vojnika, uključujući i neke visoke vojne dužnosnike. Operacija je prisilila preostale Saudijska trupe da napuste svoje baze i ostave iza sebe kompletan vojni arsenal tražeći utočište u gradu al-Khobe u jugozapadnoj pokrajini Jizan.

Jemenske snage, međutim, uspjele su oduzeti znatnu količinu oružja iz baze za vrijeme napada, koji je trajao od ranog jutra do popodne. Sa druge strane, najmanje 14 saudijskih vojnika, ali i unajmljenih plaćenika je ubijeno, a više 22 ozlijeđeno tokom bitke u blizini strateškog tjesnaca Bab al-Mandab na jugozapadu Jemena.

Riyadh je nastavio sa politikom neobjavljivanja broja žrtava, a viši vojni dužnosnici rekli su da će se takve informacije objaviti tek nakon završetka vojnih operacija.

 

(Global CIR)

Komentiraj