(VIDEO) NAPREDAK OKO DAMASKA I DEIR EZ ZORA: Sirijska Armija probija obruč, a tek stiže pojačanje!

Tokom posljednja dva dana Sirijska arapska armija (SAA) je uspješno očistila dolinu Vadi Barda i džepove zapadno od Damaska. Teroristi su bili primorani da napuste položaje. SAA je objavila snimak na kojem se vide artiljerijski udari sa visine na teroriste koji se nalaze u dolini, dok tenkovske jedinice napreduju.

U nedelju 22. januara SAA je zabilježila značajno napredovanje u dijelu grada Ain Fidža i Vadi Bardi, prenose agencije. Poslije velikih uspjeha vladinih snaga, teroristi su pokrenuli inicijativu za pregovore o sa vladom o rješavanju situacije u Vadi Bardi.

Na sastanku u gradu Deir Kanun, na kome su prisustvovali predstavnici lokalnog stanovništva i tzv. ”umjerene opozicije”, nije bio postignut konačan dogovor o evakuaciji terorista sa njihovim porodicama u sjeverozapadnu provinciju Idlib u roku od 24 sata. Režim prekida vatre bi trebao da počne u toku današnjeg dana.

Teroristi u rasulu u Deir Ez Zoru

Sirijska armija povratila je kontrolu nad brdom Harabeš, ključnim dijelom Deir Ez Zora za probijanje opsade aerodroma. Prema navodima vojnih izvora, dio terorista koji je kontrolisao ovu oblast sada se nalazi opkoljen u radničkom naselju.

Snage SAA sada se nalaze na samo jednoj uzvisini od faktičkog probijanja blokade, pošto bi oslobađanjem Al Amala imali kontrolu vatre nad ključnim dijelom puta između aerodroma i ostatka slobodnog dijela Deir Ez Zora.

Ovakav razvoj situacije mogao bi čak i označiti kraj velike ofanzive DAIŠ-a na Deir Ez Zor, pošto su teroristički redovi već uzdrmani zbog visokih gubitaka koje trpe na frontu. Tokom jučerašnjeg dana čak je i smenjen komandant ofanzive.

Novi zapovijednik odmah je krenuo u nove napade, ali i pored prvobitnih uspjeha, uslijedio je kontraudar sirijskih snaga, koji se nije zaustavio na vraćanju terorista na prvobitne položaje. Borbe se, uz neprestane vazdušne udare ruske avijacije, vode i na drugim tačkama u Deir Ez Zoru, a prema navodima izvora iz sirijske armije, SAA je pokrenula ofanzivu u više pravaca.

Takođe, tokom jučeršnjeg dana u Deir Ez Zor upućena je elitna 104. padobranska jedinica Republikanske garde, koja će u ovom gradu biti raspoređena na neodređeno vrijeme.

Da podsjetimo, najnovije borbe za Deir Ez Zor počele su prije nedjelju dana kada je DAIŠ, sa 14.000 boraca krenuo u ofanzivu za osvajanje posljednjeg bastiona sirijskih vlasti na dalekom istoku te zemlje. Sirijska armija potvrdila je ubistvo najmanje 500 terorista za to vrijeme, a broj povrijeđenih je daleko veći.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj