DAMASKU SMETA ANKARA, SIRIJSKOJ OPOZICIJI IRAN: Šta je dogovoreno u Astani?

Rusija, Turska i Iran postigli su danas u Astani sporazum o trostrukom mehanizmu za praćanje i jačanje primirja u Siriji, javljaju agencije. Sporazum je prvi znak napretka tokom drugog dana mirovnih pregovora sirijske vlade i ‘pobunjeničkih frakcija’ u glavnom gradu Kazahstana.

Trostruki mehanizam dozvoljava da tri zemlje, koristeći svoj utjecaj, odmah odgovore na kršenja primirja i spriječe sukobe. Dogovor je jedna tačka planirane zajedničke rezolucije koja će biti objavljena tokom dana. Konačna verzija teksta rezolucije, kako navode agencije, još se usaglašava.

‘Ovo nije pijaca’

Razgovori u glavnom gradu Kazahstana, kojima prisustvuje i predstavnik UN-a, vode se pod pokroviteljstvom Rusije, Irana i Turske i dio su najnovijeg nastojanja da se nađe političko rješenje za okončanje rata u kome je, prema procjenama, odnio 400.000 života.

„U pregovorima u Astani određen je cilj: pronaći put rješavanju krize, pomjeriti se u pravcu mira, pronaći mehanizam uspostavljanja režima prekida vatre. To nije pijaca, mi smo razgovarali o određenom dnevnom redu, razgovarali o njemu i postigli određene rezultate“, rekao je stalni predstavnik Sirije u UN-u Bašar Džafari na pres-konferenciji na kraju razgovora.

Prema njegovim riječima, putevi rješavanja problema leže u stvaranju mehanizama za praćenje primirja i sprječavanje provokacija. On je priznao da je sjedenje za pregovaračkim stolom zajedno sa opozicijom bilo veoma teško, naglasivši da je zvanični Damask spreman i dalje da radi na tome, kako bi se zaustavio teror.

Turska se protivi građanskoj i sekularnoj Siriji

Damask ulogu Turske u sirijskom pitanju smatra negativnom, ali to pitanje ne pokreće tokom pregovora, rekao je Džafari. „Insistiramo da Sirija bude građanska i sekularna država, ali su turska delegacija i delegacija naoružane sirijske opozicije odbile taj prijedlog“, dodao je stalni predstavnik.

„Najvažnije, što se tiče sastanka u Astani, jeste to što su sve strane u pregovorima izašle sa zajedničkom deklaracijom“, naglasio je predstavnik. Pritom, kako saopštava agencija Rojters, opozicija je ostala nezadovoljna zbog završnog dokumenta pregovora, jer se u njemu ne pominje vojna uloga Irana u sukobima.

„Iran se nalazio na čelu niza vojnih napada koji su doveli do iznuđenog preseljenja na hiljade Sirijaca i krvoprolića. Saopštenje legalizuje tu ulogu“, saopštili su predstavnici opozicije. Šef delegacije sirijske opozicije Mohamed Aluš saopštio je novinarima da se sirijska opozicija nada da će doći do prekida borbi u Siriji zahvaljujući ulozi Rusije u međusirijskom rješavanju krize.

Prema njegovim riječima, u Astani je počeo proces čiji cilj je, pijre svega, jačanje režima prekida vatre, kao i realizacija humanitarnih tačaka koje se nalaze u rezoluciji VS UN-a.

 

 

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj