FRANCUSKI SUD: Još uvijek nam nije stigao zahtjev Srbije za izručenje Haradinaja!

Zahtjev za izručenje jednog od lidera nekadašnje Oslobodilačke vojske Kosova Ramuša Haradinaja, nije stigao u Apelacioni sud u francuskom gradu Kolmaru. Zbog toga se i dalje ne zna kada će se sud izjasniti o tom najavljenom zahtjevu Srbije.

“Znamo da je zahtjev stigao u Ministarstvo spoljnih poslova (Francuske), ali još nije došao do nas, pa ne možemo ni da preciziramo kada ćemo se o njemu izjasniti”, rekli su za “Večernje novosti” u Apelacionom sudu u Kolmaru i dodali da su do sada dobili samo zahtjev koji im je Ministarstvo pravde Srbije poslalo elektronskom poštom.

Haradinaj je uhapšen 4. januara po nalogu Srbije iz 2005, osumnjičen da je 1998. i 1999. godine počinio ratne zločine nad Srbima i drugim nealbancima. On je nedugo potom pušten iz pritvora, ali mu je oduzet pasoš i zabranjeno da napušta Francusku.

U medijima se pominje da bi Haradinaj mogao da bude izručen novom Specijalnom sudu za zločine OVK, čije je sjedište u Hagu. Istraga protiv Haradinaja pokrenuta je 2004. Haradinaju je suđeno u Haškom tribunalu za ratne zločine, ali je 2012. oslobođen svih optužbi. Srbija sada tvrdi da ima nove dokaze njegove umiješanosti u zločine protiv čovječnosti 1998. i 1999. godine na Kosovu.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj