IMA LI ŠANSE ZA ZAJEDNIČKU OFANZIVU? Tramp hoće s Rusima protiv terorista u Siriji, Pentagon se protivi!

Neposredno nakon što su vojni zvaničnici SAD-a nazvali “glupošću” tvrdnju Rusije da su njeni avioni letjeli zajedno s američkim u zajedničkoj misiji sa koalicijom na čijem čelu je vojska SAD-a u borbi protiv DAIŠ-a, iz Bijele kuće je stigao komentar da SAD “naravno” mogu i sa Rusijom u borbu protiv tzv ‘Islamske države’.

Portparol američkog predsjednika Donalda Trampa Son Spajser je kazao novinarima da je novi šef Bijele kuće otvoren prema ideji izvođenja zajedničkih operacija sa Rusijom u borbi protiv DAIŠ-a u Siriji, prenosi AFP. “Ukoliko postoji način da se borimo protiv DAIŠ-a zajedno sa bilo kojom zemljom, bilo da je to Rusija, ili neko drugi, i ako imamo zajednički nacionalni interes u tome, naravno, prihvatit ćemo to”, naveo je Spajser.

Prema navodima ruskog Ministarstva odbrane, snage te zemlje u Siriji su u nedjelju dobile koordinate položaja DAIŠ-a kod grada Al Baba od SAD-a putem vruće linije uspostavljene sa sjedištem međunarodne koalicije, prenio je AP.

Po toj tvrdnji, jučer su dva ruska vojna aviona i dva aviona koalicije na čijem čelu su SAD napali te mete, uništivši nekoliko skladišta municije i depoa sa gorivom, kao i ekstremiste i njihovo naoružanje”. Pukovnik američkih vazduhoplovnih snaga Džon Dorijan, koji je portparol koalicije, odmah je “propagandom” nazvao rusku tvrdnju.

Portparol Pentagona mornarički kapetan Džef Dejvis rekao je da SAD obavljaju rutinske razgovore “za izbjegavanje sukoba” koji služe za izbjegavanje nenamjernih vazdušnih incidenata na prenatrpanom sirijskom nebu, prenosi AP. Ipak, Dejvis je naveo da nema nikakvih promjena u tom aranžmanu, kao i da SAD insistiraju već mjesecima da ne postoji koordinacija niti zajedničko uništavanje meta sa Rusijom.

Prethodno je Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo da su ruski vojni avioni u Siriji učestvovali u zajedničkoj misiji sa koalicijom na čijem čelu su SAD u napadu na položaje DAIŠ-a.

Ova misija, da se ispostavila kao tačna, bila bi prva koordinisana akcija Rusije i koalicije na čelu sa SAD protiv DAIŠ-a. AP podsjeća da je Rusija predlagala takvu saradnju i u prošlosti, ali je administracija bivšeg američkog predsjednika Baraka Obame to odbijala.

Novi predsjednik SAD-a Donald Tramp pozvao je na zajedničke napore sa Rusijom u borbi protiv DAIŠ-a, navodi AP i podsjeća da su ruski i turski borbeni avioni djelovali zajedno u istom području u subotu.

 

 

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj