IZGUBLJENO 40 ODSTO GLOBALNE EKONOMIJE: Povlačenjem iz TPP-a Trump je predalo Aziju Kini!

Prvog radnog dana u Bijeloj kući, predsjednik SAD Donald Trump ispunio je jedno od glavnih obećanja koje je dao u kampanji – povukao je SAD iz Transpacifičkog partnerstva (TPP), predloženog sporazuma o slobodnoj trgovini između dvanaest država. Istovremeno, njegova najava da će ponovo otvoriti pregovore o Sjevernoameričkim sporazumu o slobodnoj trgovini (NAFTA) podvukla je odlučnost Trumpove administracije da reorijentiše dugogodišnju američku trgovinsku politiku sa multilateralnih, ka bilateralnim trgovinskim sporazumima.

Istupanje SAD iz TPP-a, međutim, omogućit će Kini da igra još istaknutiju ulogu u oblikovanju azijske ekonomije i verovatno će poljuljati Japan, jednog od glavnih američkih saveznika na istoku. Kina već neko vrijeme zagovara azijsku trgovinsku grupaciju Regionalno temeljno ekonomsko partnerstvo (RCEP), sa ciljem poboljšanja standarda vezanih za prava radnika i očuvanje životne sredine.

Istovremeno, otvaranje novih pregovora o NAFTA pokazuje da će trgovinski odnosi Washingtona sa dva glavna partnera – Kanadom i Meksikom – proći kroz period velike nesigurnosti.

Radnički sindikati, koji su bili među najglasnijim pristalicama povlačenja iz TPP-a, pozdravili su Trumpovu odluku, a predsjednik Federacije sindikata radnika Richard Trumka izjavio je kako je to “važan korak naprijed u trgovinskoj politici koja funkcioniše za radnike”.

Ipak, to nije zaustavilo kritike na račun Trumpa iz Republikanske stranke. Senator John McCain okarakterisao je povlačenje iz TPP-a kao “ozbiljnu grešku koja će imati trajne posljedice po američku ekonomiju i strateški položaj SAD u azijsko-pacifičkom regionu”.

Bijela kuća odgovorila je navevši kako je Trump spreman da napravi “teške ali fer dogovore” kao i da su vrata za novi azijski trgovinski sporazum otvorena.

Trumpov stav povodom TPP-a i multilateralnih trgovinskih sporazuma, međutim, protivriječan je sa njegovom pozicijom o NAFTA. “Počet ćemo nove pregovore o NAFTA, imigraciji i bezbjednosti naših granica”, rekao je Trump na ceremoniji polaganja zakletve za savjetnike u Bijeloj kući.

Povlačenje iz TPP-a  će povećati povjerenje kod Trumpovih pristalica koje dijele njegovo mišljenje da su slični sporazumi oslabili američku proizvodnju i odnijeli poslove izvan zemlje. Oni vjeruju da će, kao što je portparol Bijele kuće Shon Spicer rekao, povlačenje iz sporazuma podstaći “slobodnu i fer trgovinu u svijetu”.Azijske berze na dan povlačenja SAD iz TTP, Autor: Reuters

Međutim, prosto povlačenje neće povratiti izgubljena radna mjesta – mnoge poslove je zamijenila automatizacija, ne jeftina radna snaga – i mnogi eksperti smatraju da će povlačenje zapravo nanijeti štetu radnicima, jer će izvoz američkih proizvoda biti otežan.

Mnoge američke kompanije jedva su čekale da vide tarifne redukcije TPP-a na hiljade američkih proizvoda, kako bi se otvorilo veće i unosnije tržište, pa čak i nakon izbora, velike firme i poljoprivredna preduzeća lobiraju kod predsjednika da ponovo razmisli o povlačenju.

S obzirom na Trumpove izjave o obuzdavanju Kine, povlačenje iz TPP djeluje krajnje ironično jer će ono olakšati Pekingu da uspostavi dominaciju nad RCEP koji čini oko 30 odsto globalnog BDP. Pre povlačenja SAD, sa druge strane, TPP je podrazumijevao čak 40 odsto globalnog BDP.

“Treba da shvatimo da TPP u srži, nikada nije bio trgovinski sporazum. Njegova svrha bila je da osigura američku povezanost sa azijsko-pacifičkim regionom, što je naročito važno u vrijeme kada kineski uticaj i moć u regionu rastu drastičnom brzinom”, smatra Henry Katianis, direktor za odbrambene studije pri Centru za nacionalne interese.

Peking je sretan, kako se ispostavilo, itekako optimističan povodom razvoja događaja.

“AKo neko kaže da Kina igra lidersku ulogu u svetu, ja bih rekao da Kina ne juri ka čelu, već prije da su ostali trkači napravili korak unazad i ostavili prostora Kini. Ako se od Kine traži da igra lidersku ulogu, Kina će preuzeti odgovornost”; rekao je Žang Jun, viši kineski diplomata.

 

 

(Global CIR/Newsweek//Foreign Policy)

Komentiraj