MORAMO SE OKRENUTI BUDUĆNOSTI: U Predsjedništvu BiH završen sastanak lidera koalicije na nivou BiH!

U zgradi Predsjedništva BiH završen je sastanak lidera stranaka koalicije na državnom nivou. Prvi su se novinarima obratili Vukota Govedarica, predsjednik SDS-a i Borislav Borenović, lider PDP-a, koji su rekli da je ovo bio konstruktivan sastanak i da je koalicija na nivou BiH.

 – Svi zajedno smo se opredijelili za evropski put BiH. Predložio sam jedan dokument na sjednici koalicije kako bi se smirile uzavrele političke strasti na nivou BiH, te da se uzdržimo raznoraznih tužbi i apelacija – kazao je Borenović.

On je istakao “kako se svi moraju fokusirati da se isporuče određeni rezultat prema građanima u BiH”.

– Očekujem da se do narednog sastanka očitujemo da li smo spremni kao stranke da potpišemo dokument kojim ćemo se okrenuti budućnosti, a ne baviti se prošlošću. To bi trebao da bude jedan dokument koji bi trebao sažeti da smo opredijeljeni da nećemo koristiti elemente iz prethodnog perioda kako bismo pravili sukobe, nego kako bismo sve rješavali u duhu dobre saradnje – dodao je Borenović, dodavši da su u njegovoj stranci zadovoljni potvrđenim dogovorom s prethodnog sastanka.

Predsjednik SDS-a je govorio o susretu delegacija BiH i Srbije predvođenih predsjedavajućim Vijeća ministara Denisom Zvizdićem i premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem.

– Bitno je da je predsjednik Vučić iskazao svoje Dejtonsko opredijeljenje. Ja mogu da iskažem svoje zadovoljstvo i kažem da je gospodin Zvizdić jedan razuman čovjek koji je napravio zreo politički iskorak i možemo da iskažemo svoje opredijeljenje da zvanični Beograd popravi svoje jednim dijelom narušene odnose i kada je u pitanju Hrvatska. Ovo je region koji je definisan stabilizacijom i moram da kažem da BiH mora ići u tom pravcu – kazao je Govedarica.

On je želio da demantuje neke navode koje dolaze iz RS koje kažu da je Vijeće ministara BiH odgovorno za Zakon o akcizama.

– Upravni odbor UIO-a treba da uskoro definiše tekst koje će proslijediti VM BiH i trebao bi biti usvojen u Parlamentu BiH. Sve u svemu bio je pozitivan sastanak i mislim da razgovorom možemo da dođemo do rješenja – dodao je Govedarica.

Govoreći o radu SDS-ovih ministar i zamjenika ministara, Govedarica je kazao da neće tražiti ničiju smjenu.

– Neću pretjerati ukoliko uvažimo činjenicu i kažemo da se gospodin Šarović može pohvaliti rezultatima u proteklom periodu. Ne možemo pobjeći od utiska da je Mektić uradio dosta toga u vezi sa borbom protiv kriminala i korupcije. Da li su rezultati mogli biti bolji, to je pitanje za Tužilaštvo BiH zbog svega što se desilo u proteklom periodu a odnose se na gospodina Salihovića, te konstatacije gospodina Tegeltije da su svi glavni tužioci bili potpuni promašaj. U ovom slučaju je itekako zatajilo Tužilaštvo BiH. Tražit ćemo indikatore rada kako ministara, tako i zamjenika ministara. Ne tražimo ničiju smjenu, nego ćemo u redovnoj proceduri vidjeti kakvi su trenutni rezultati i kako ih možemo popraviti. To je stvar SDS-a i mi u ovom momentu nismo o tome razgovarali – kazao je Govedarica.

Inače, sastanku su u zgradu Predsjedništva BiH prisustvovali još lider SBB-a Fahrudin Radončić, te predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda…

 

 

(Global CIR/Avaz)

Komentiraj