TRUMPOVE MJERE SIGURNOSTI: Uvodi se zabrana ulaska za izbjeglice, blokiraju se vize za građane iz 7 većinski muslimanskih zemalja

Kako prenosi novinska agencija Reuters, na temelju vladinih izvora, američki predsjednik Donald Trump danas će potpisati još nekoliko izvršnih odredbi, a dio će ih se odnositi na privremenu zabranu ulaska većine izbjeglica te na suspenziju viza za građane Sirije, Iraka, Irana, Libije, Somalije, Sudana i Jemena.

Trump je već putem svog Twittera poručio kako će ovo biti “veliki dan za nacionalnu sigurnost”.  Izvori navode kako će zabrana ulaska za izbjeglice potrajati nekoliko mjeseci te kako će iznimke biti jedino religijske manjine koje bježe pred progonom. Na svom Twitteru Trump je također najavio da se danas pokreću i prvi planovi po pitanju izgradnje zida na granici s Meksikom.

Republikanci predložili rezoluciju da SAD napuste Ujedinjene nacije

Republikanci u američkom Predstavničkom domu predložili su rezoluciju po kojoj bi SAD trebalo da napuste Ujedinjene nacije. Dokument pod nazivom “Vraćanje američkog suvereniteta”, koji je predstavio Mike Rogers zahtijeva da Washington donese odluku o potpunom napuštanju krovne međunarodne organizacije, kao i da UN izmjesti svoje sjedište iz New Yorka.

Takođe se zahtijeva obustava svih američkih aktivnosti u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, prenosi RT.

Rogers i drugi republikanci više puta su isticali da američki poreski obveznici ne treba da plaćaju organizaciju koja ne promoviše interese SAD. Rezolucija, koja je predložena 3. januara, prošla je ispod rada medija i javnosti, a u slučaju da bude usvojena biće potrebne dvije godine za njeno sprovođenje.

“Predsjednik će okončati svako članstvo SAD u Ujedinjenim nacijama, u svakom organu, agenciji, komisiji ili nekom drugom tijelu UN. Misija SAD pri UN se zatvara”, navodi se u rezoluciji, prenosi Tanjug.

Rogers je pokušao da progura sličnu rezoluciju 2015. godine, ali bez uspjeha

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj