PORODIČNI ‘OBRAČUN’: Sestre Williams u finalu Australian Opena

Američke teniserke sestre Serena i Venus Williams plasirale su se danas u finale Otvorenog prvenstva Australije u u Melbourneu u konkurenciji singlova.

Druga teniserka svijeta Serena Williams je za 50 minuta pobijedila 79. na WTA listi Mirjanu Lučić-Baroni sa 6:2, 6:1. To je bilo “najstarije” polufinale nekog grand slam turnira u Open eri, pošto američka teniserka ima 35 godina, a hrvatska teniserka je godinu dana mlađa.

Venus Williams, 17. teniserka svijeta, pobijedila je sunarodnicu Coco Vandeweghe, 35. na WTA listi, poslije tri seta, 6:7, 6:2, 6:3.

Serena i Venus Williams su do sada jednom igrale u finalu Australian opena, 2003. godine, kada je pobijedila mlađa sestra, Serena. Ona pokušava da osvoji rekordnu 23. grand slam titulu, a svoju sedmu u Melbourneu.

Venus Williams igra u finalu Australian opena prvi put poslije 14 godina i pokušat će da osvoji prvi trofej. To će biti prvo finale nekog grand slam turnira za 36-godišnju Williams poslije 2009. godine na Wimbledoneu.

Ona je najstarija teniserka u finalu nekog grand slama još od Martine Navratilove koja se 1994. godine na Wimbledoneu borila za trofej sa 37 godina i 258 dana.

Serena Williams: Venus je moj najteži protivnik

Druga teniserka svijeta Amerikanka Serena Williams rekla je danas da je u finalu Otvorenog prvenstva Australije u Melbourneu čeka najteži protivnik, njena starija sestra Venus.

“Venus je moj najteži protivnik, niko me nije pobijedio toliko puta koliko je Venus. Prošla je mnogo toga, ja sam prošla mnogo… Sjajno je što joj dobro ide. Radujem se tom duelu. Šta god da se dogodi mi ćemo pobijediti. Jedna Williams će osvojiti trofej”, rekla je Serena.

Sestre Williams su do sada igrale 27 puta jedna protiv druge, a Serena je pobijedila 16 puta.

Ona nije mnogo gledala prvo polufinale, ali je znala rezultat kada je počinjala svoj meč.

“Veoma sam ponosna na Venus, ona je prava inspiracija, moja starija sestra. Ona je moj svijet i moj život, ona mi znači sve. Mnogo sam srećna zbog nje. U finalu smo i naš najveći san se ostvario”, rekla je 35-godišnja Serena. To će biti prvo finale sestara Williams na Australian Openu poslije 2003. godine, kada je pobijedila Serena. “Svako ima svoj trenutak pod suncem. Možda je moj otišao na neko vrijeme, ali sada bih željela da se nastavi. Nemam šta drugo da radim, pa želim da nastavim”, rekla je 36-godišnja Venus Williams.

U finalu nekog grand slam turnira protiv mlađe sestre do sada je igrala osam puta i pobijedila dva puta. “Nevjerovatno je kako Serena igra, nevjerovatno je gledati kako udara loptice i kakav je takmičar”, navela je Venus.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj